Начало НОВИНИ Цените на газа се покачват, тъй като Русия намалява доставките от Германия

Цените на газа се покачват, тъй като Русия намалява доставките от Германия

0

Цените на газа се повишиха, след като Русия допълнително намали доставките на газ за Германия и други централноевропейски страни, след като заплаши да го направи по-рано тази седмица.

Европейските цени на газа се покачиха с 9%, търгувайки близо до предишния си връх за всички времена, след като Русия нахлу в Украйна.

Критиците обвиняват руското правителство, че използва газа като политическо оръжие.

Русия намалява потоците през газопровода „Северен поток 1“ към Германия, като сега той работи с по-малко от една пета от нормалния си капацитет.

Германия внася 55% от своя газ от Русия и по-голямата част от него идва чрез Северен поток 1 – а останалата част идва от наземни тръбопроводи.

Руската енергийна компания „Газпром“ се опита да оправдае последното съкращаване, като заяви, че е необходимо, за да позволи поддръжката на турбина.

Германското правителство обаче заяви, че няма техническа причина да ограничи доставките.

Украйна обвини Москва, че води „газова война“ срещу Европа и че намалява доставките, за да всява „терор“ у хората.

След нахлуването в Украйна европейските лидери водят разговори как да намалят зависимостта си от руските изкопаеми горива.

Във вторник Европейският съюз се съгласи да намали използването на газ, в случай че Русия спре доставките, но някои страни ще имат изключения, за да избегнат дажбирането.

Членовете на ЕС вече се съгласиха доброволно да намалят с 15% потреблението на газ между август и март.

ЕС заяви, че целта му от сделката е да направи спестявания и да складира газ преди зимата, предупреждавайки, че Русия „непрекъснато използва енергийните доставки като оръжие“.

Доброволното споразумение ще стане задължително, ако доставките достигнат кризисни нива.

ЕС се съгласи през май да забрани целия внос на руски петрол, който идва по море до края на тази година, но споразумението за забраните на газа отне повече време.

Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари, цената на газа на едро вече скочи, което се отрази на сметките за енергия на потребителите по целия свят.

Кремъл обвинява западните санкции за повишаването на цените, като настоява, че е надежден енергиен партньор и не носи отговорност за неотдавнашното прекъсване на доставките на газ.

Предишна статияДжо Байдън: Оръжията превръщат Америка в „поле на убийства“
Следваща статияСъдът отмени наказанието на Калоян Паргов, върна го в НС на БСП

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук