Начало НОВИНИ Светът е изправен пред огнище на хепатит „с неизвестен произход“, засягащо деца,...

Светът е изправен пред огнище на хепатит „с неизвестен произход“, засягащо деца, предупреждава СЗО

0

Световната здравна организация (СЗО) наскоро предупреди, че светът е изправен пред избухване на хепатит „с неизвестен произход“, засягащ деца, подчертавайки „хилядите остри вирусни инфекции“ на заболяването, които се появяват годишно между деца, юноши и възрастни.

В този смисъл агенцията съобщи, че работи „рамо до рамо“ с учени и политици от засегнатите страни, за да се опита да разбере причината за тази инфекция, която изглежда не съвпада с нито един от петте известни вида хепатит : A, B, C, D и E.

„За да бъде най-ефективно, наблюдението на хепатита трябва да се извършва на ниво общност чрез ефективна система за първично здравеопазване, интегрирана с други здравни услуги, които отговарят на пълния набор от здравни нужди“, каза генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус.

Въпреки че повечето остри хепатити причиняват леки симптоми и остават незабелязани, в някои случаи той може да причини усложнения и да стане фатален. Например усложненията от остри инфекции с хепатит А и Е са причинили около 78 000 смъртни случая по света през 2019 г. и успоредно с това глобалните инициативи за борба с болестта дават приоритет на елиминирането на инфекциите с хепатит B, C и D.

За разлика от острия вирусен хепатит, последните три разновидности причиняват хроничен хепатит, който продължава няколко десетилетия и причинява повече от милион смъртни случая годишно от цироза и рак на черния дроб. Освен това те са отговорни за повече от 95% от смъртните случаи от хепатит.

„На всеки 30 секунди човек умира от причини, свързани с хепатит, като чернодробна недостатъчност, цироза и рак“, каза Тедрос, който припомни, че около 80% от хората, живеещи с болестта, нямат достъп до грижи или не могат да плащат за лечение.

„Слабото покритие на тестове и лечения е най-важната празнина, която трябва да бъде разрешена, за да се постигнат глобалните цели за ликвидиране на хепатита до 2030 г.“, каза СЗО, за да призове правителствата да увеличат използването на „ефективни“ инструменти срещу болестта.

Предишна статияДжо Байдън отново дава положителна проба за COVID-19
Следваща статияРусия набира хиляди доброволци без военен опит, за да попълни редиците си в Украйна

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук