Начало НОВИНИ Владимир Путин обявява военноморска експанзия срещу САЩ и НАТО

Владимир Путин обявява военноморска експанзия срещу САЩ и НАТО

0

Според новата руска военноморска доктрина, подписана тази неделя от руския президент Владимир Путин по повод Деня на руския флот, Русия възнамерява да засили позициите си в Арктика икономически и военно и смята желанието на Съединените щати да доминират в океаните и разширяването на НАТО като основни заплахи. 

С конната статуя на Петър Велики на гърба си (той беше царят, превърнал Русия в империя преди 300 години с мощен флот с излаз на Балтика) Путин разкри амбициите си за величие точно когато Западът го осъди го на изолация.

За да избегне този остракизъм, Москва вчера обяви планове за създаване на военноморски бази и центрове за снабдяване от източното Средиземноморие до Азиатско-тихоокеанския регион, Индийския океан и Персийския залив, усилия, които ще бъдат подкрепени от изграждането на самолетоносачи.

Планове с нови партньори
Документът от 55 страници, който съдържа доктрината, за която се споменава от руския президент, заклеймява желанието на Съединените щати да „господстват в световните води“ и „приближаването на военната инфраструктура на НАТО до руските граници“, наричайки тези ходове „големи заплахи“ към Русия.

Освен това Москва смята Атлантическия алианс, своя стар враг от Студената война, за екзистенциална заплаха и оправда настъплението си в Украйна, преди всичко с атлантистическите амбиции на Киев и политическата и военна подкрепа на Запада за съседната страна.

Контрол на ресурсите
Арктика „се превръща в регион на международна конкуренция, не само от икономическа гледна точка, но и от военна гледна точка“, гласи тази военна доктрина, разпространена с голям шум по време на честването на военноморския парад в Санкт Петербург (Северозападна).

Един от приоритетите на Русия е да стане един от лидерите в проучването и експлоатацията на ресурсите на арктическата територия, особено на руския континентален шелф, към който се стремят други страни като САЩ, Канада, Норвегия или Дания.

Интензивна битка
Междувременно войната между руските и украинските войски продължава неудържимо. Изправен пред разрастването на боевете в Донбас, украинският президент Володимир Зеленски призова жителите на контролираната от Киев зона на Донецка област да напуснат територията.

Както украинският генерален щаб, така и Институтът за военни изследвания съобщават за кървави руски артилерийски и авиационни бомбардировки, въпреки че врагът не е постигнал значителен напредък в Донбас, нито в района на Харков, нито на юг, в Херсон.

По време на пресата Украйна в неделя отрече да е извършила атака с дрон срещу щаба на руския Черноморски флот в Крим, наричайки руското обвинение „умишлена провокация“.

Боевете продължават, както и взаимните обвинения във военни престъпления.

Путин, който обяви през 2018 г. безпрецедентна програма за превъоръжаване с хиперзвукови оръжия, обяви вчера, че „през ​​следващите месеци“ флотът ще получи новите хиперзвукови крилати ракети „Циркон“ и подчерта, че „те нямат аналози в света“, тъй като капацитетът им е практически неограничен.

Фрегатата „Адмирал Горшков“ ще носи това оръжие, а дестинацията й в морето ще се определя в зависимост от сигурността на Русия, обясни руският президент.

С максимален обсег от около 1000 километра, крилатите ракети „Циркон“ принадлежат към семейство нови оръжия, разработени от Русия, които Путин нарича „непобедими“. Тествани са от октомври 2020 г.

Предишна статияРадев назначи Гълъб Донев за служебен премиер
Следваща статияМаймунска шарка: Керала потвърждава първия смъртен случай в Индия и изолира 20 контактни лица

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук