Начало НОВИНИ Кой беше Айман ал Зауахири, лидерът на терористичната групировка след смъртта на...

Кой беше Айман ал Зауахири, лидерът на терористичната групировка след смъртта на Бин Ладен

0

Айман ал Зауахири беше на второ място след Осама Бин Ладен, но в действителност той беше мозъкът, който накара Ал Кайда да се превърне в най-кървавото терористично движение в последно време. 71-годишният Зауахири беше убит при нападение с дрон на ЦРУ в Кабул през уикенда, каза президентът Джо Байдън в прочувствено телевизионно обръщение.

Египетският терорист ръководеше собствена група и беше пионер в атаките и безразборните убийства на цивилни. Когато той официално сля групата си с Ал-Кайда през 90-те години, той приложи тези тактики, както и визията за нападение на Запада.

Самият той твърди, че победата над „далечния враг“ (САЩ) е от съществено значение за противодействието на „близкия враг“ на Ал Кайда (прозападните арабски режими, които пречат на мечтата на групата да обедини всички мюсюлмани).

„Убиването на американци и техните съюзници, цивилни и военни, е лично задължение за всеки мюсюлманин, който може да го направи във всяка страна, където е възможно да го направи“, пише Зауахири в манифест от 1998 г. Три години по-късно той ще помогне в планирането на Атаките от 11 септември 2001 г. срещу Световния търговски център и Пентагона.

Той се появи публично за последен път в запис, пуснат от Ал Кайда преди смъртта му на 20-ата годишнина от атентатите от 11 септември.

Видеото е озаглавено „Йерусалим никога няма да бъде юдаизиран“. Лидерът беше видян да носи роба, дълга брада и да говори повече от час по различни теми, които обхващат палестинската кауза.

Животът на един от най-известните терористи в света започва в предградие на Кайро, където живеят представители на средната класа, където живеят много видни египетски семейства.

Айман аз Зауахири е роден на 19 юни 1951 г. в Маади, град с голямо еврейско население и повече църкви, отколкото джамии. Бащата на Зауахири, Мохамед Раби ал-Зауахири, е преподавал фармакология, а дядо му по майчина линия е бил президент на университета в Кайро.

Той беше известен като сериозен и академично надарен млад мъж. Той е бил силно повлиян през младостта си от един от чичовците си, Махфуз Аззам, критик на египетското правителство, и от писанията на Сайид Кутб, египетски автор и интелектуалец, който е част от основателите на ислямския екстремизъм от 20-ти век.

Екзекуцията на Кутб от египетското правителство вдъхнови Зауахири (тогава на 15 години) да организира младежки групи в подземна клетка, посветена на свалянето на администрацията и установяването на ислямска теокрация, според разказ на Лорънс Райт в неговата книга, носител на наградата Пулицър, „Изгряващата кула .“

Малката група последователи на Зауахири в крайна сметка се превърна в организация, известна като Джихадската група.

Зауахири следва диплома по лечебни изкуства, получава медицинска степен от университета в Кайро и служи като армейски хирург. След това той лекува пациенти в клиника в града, спонсорирана от „Мюсюлмански братя“, сунитска ислямистка политическа опозиционна група. По-късно той се жени за Azza Nowair, дъщеря на милионерско египетско семейство, от която ще има син и пет дъщери.

По време на работата си в клиниката на Мюсюлманското братство Айман многократно е отвеждан в бежански лагери по границата на Афганистан и Пакистан, където лекува рани от муджахидини, воюващи срещу Съветския съюз в Афганистан, и се среща с Бин Ладен.

По това време египтянинът се занимава с управлението на собственото си революционно движение. Така неговата група Джихад започна серия от заговори в началото на 80-те години на миналия век за убийството на египетски лидери. Терористичната група изигра решаваща роля в убийството на египетския президент Ануар Садат на 6 октомври 1981 г.

Зауахири отиде в затвора, заедно със стотици свои последователи. След три години присъда той е освободен и, както той ще каже в мемоари, е бил измъчван, докато е бил в затвора, което засилва решението му да унищожи правителството на Египет.

Атаката от 11 септември
След освобождаването си той прекарва години като номад, което го кара да живее в Афганистан. През 1997 г. Зауахири помогна за планирането на атака срещу чуждестранни туристи в руините на Луксор в Египет, която отне живота на 62 души, включително японски туристи, 5-годишно британско момиче и четирима водачи.

Предишна статияСАЩ убиха лидера на Ал Кайда в Афганистан при удар с дрон
Следваща статияРусия поставя под въпрос предложението на САЩ за нов ядрен договор: „Нужен ли ни е?“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук