Начало НОВИНИ „Нацията-измамник“: какъв е произходът на разделението между Китай и Тайван?

„Нацията-измамник“: какъв е произходът на разделението между Китай и Тайван?

0

В момента територията на Тайван е в центъра на спора между Китай и САЩ, след като лидерът на Камарата на представителите Нанси Пелоси обяви и изпълни намеренията си да посети азиатската държава. Това е първото посещение на американски представител от 1997 г.

В този контекст Китай призова северноамериканската страна да поддържа принципа на „единен Китай“ и да избегне на всяка цена пътуването, което политиката на Демократическата партия планира. Следователно е необходимо да разберем причините зад сепаратисткия конфликт между Китай и Тайван, за да разберем неотдавнашното напрежение между Съединените щати и азиатския гигант.

Преди 1945 г. Тайван е принадлежал на Япония, която от своя страна е завзела островната държава от Китай по време на управлението на династията Цин. След края на Втората световна война островът се връща към предишния си режим. Но едва през 1949 г. нещата се променят до точката на разделяне.

През тази година лидерът на Китайската комунистическа партия Мао Цзедун победи диктатурата на Чан Кайши, събитие, при което беше провъзгласена нова република. След поражението си Чан Кайши и неговите съюзници, войници и членове на политическата партия Гоминданг – наброяваща 2 милиона души – пътуват до Тайван и се установяват в новопровъзгласената столица на Република Китай, Тайпе.

Част от националните богатства на Китай и голяма част от националните резерви бяха прехвърлени на територията на острова. От своя страна Мао Цзедун създава Китайската народна република, която включва Тайван под концепцията за „един Китай“.

Целият конфликт между двете нации се върти около Студената война, която влошава ситуацията до 1971 г., когато Ричард Никсън и Мао Цзедун се сближават един с друг, кулминирайки в признаването на Китайската народна република като единствен легитимен представител на страната в ООН.

Въпреки това Съединените щати продължават да бъдат съюзник на Тайван, осигурявайки оръжейните доставки на острова и предупреждавайки, че всяка атака от страна на Пекин също би била заплаха за северноамериканската нация.

В момента само 15 държави признават Тайван, включително Гватемала, Хондурас, Никарагуа и Парагвай. Междувременно китайското правителство остава твърдо в решението си да не поддържа дипломатически отношения с тези страни.

Предишна статияПетков: За кратките 7 месеца видяхме как 2 милиарда могат да отидат за икономически мерки за всички хора, вместо за джобовете на двайсетина
Следваща статияЙотова: За служебния кабинет остава да се бори с не една или две кризи, завещани от предишното управление

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук