Начало НОВИНИ САЩ убиха лидера на Ал Кайда в Афганистан при удар с дрон

САЩ убиха лидера на Ал Кайда в Афганистан при удар с дрон

0

Съединените щати проведоха „успешна“ операция срещу лидера на Ал Кайда Айман ал Зауахири, който беше убит при нападение с дрон, каза високопоставен американски служител в понеделник.

CNN и The Washington Post съобщиха за това.

„През уикенда Съединените щати проведоха антитерористична операция срещу основна цел на Ал Кайда в Афганистан. Операцията беше успешна и нямаше цивилни жертви“, съобщи високопоставен служител на администрацията.

Ал Зауахири беше този, който замени Осама бин Ладен след смъртта му през 2011 г. в американска операция в Пакистан и беше един от най-търсените терористи. Държавният департамент на САЩ предлагаше награда до 25 милиона долара за информация, водеща до залавянето на Зауахири.

Той помогна за планирането на най-смъртоносната терористична атака на американска земя, когато похитители превърнаха американски самолети в ракети.

„Онези 19 братя, които излязоха и предадоха душите си на Всемогъщия Аллах, Всемогъщият Бог им даде тази победа, на която се радваме сега“, каза ал-Зауахири в съобщение, публикувано през април 2002 г.

Президентът Джо Байдън обяви смъртта на Айман ал Зауахири, лидер на Ал Кайда, при атака с дрон през уикенда в Афганистан, тежък удар за терористичната организация.

„В събота, по моя заповед, Съединените щати извършиха въздушен удар по Кабул, Афганистан, който уби емира на Ал Кайда Айман ал Зауахири“, каза президентът от Белия дом. „Справедливостта беше раздадена и този терористичен лидер вече го няма“, повтори Байдън в телевизионна реч.

Байдън се обърна към „всички онези по света, които искат да навредят на Америка“. и увери, че страната му винаги ще остане нащрек и готова да действа, когато става въпрос за защита на сигурността на американците.

Айман ал Зауахири беше един от най-издирваните терористи от САЩ в света.

Лидерът на Ал Кайда беше начело на терористичната група през 2011 г., след смъртта на Осама бин Ладен, от американски командос в Пакистан. Зауахири остана анонимен повече от 10 години и беше смятан за мозъка на атаките от 11 септември 2001 г., които причиниха смъртта на близо 3000 души в Ню Йорк.

С неговата смърт терористичната организация беше напълно отслабена и загуби известност за Ислямска държава (ИД).

Според Белия дом само лидерът на Ал Кайда е бил убит по време на операцията и няма съпътстващи щети. Членовете на семейството му, които са отседнали с него, не са пострадали, каза Байдън, който на няколко пъти е настоявал като едно от условията, за да продължи атаката.

„Дадох одобрение той да бъде атакуван“, каза Байдън, отбелязвайки, че това се е случило миналия понеделник, 25 юли, след няколко седмици срещи с неговото военно и разузнавателно ръководство.

Американското разузнаване потвърждаваше от месеци чрез множество източници и различни методи, че наистина Айман ал Зауахири живееше в къщата, от която обикновено не излизаше.

Предишна статияМаймунска шарка: Керала потвърждава първия смъртен случай в Индия и изолира 20 контактни лица
Следваща статияКой беше Айман ал Зауахири, лидерът на терористичната групировка след смъртта на Бин Ладен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук