Начало БЪЛГАРИЯ Бивш шеф на „Кинтекс“: Нинова е одобрила 4200 т оръжие за Украйна

Бивш шеф на „Кинтекс“: Нинова е одобрила 4200 т оръжие за Украйна

0

Поне 4200 тона българско оръжие и боеприпаси са изнесени за Украйна с подписа на доскорошния вицепремиер и министър на икономиката Корнелия Нинова. Това заяви в специална пресконференция бившият директор на оръжейната фирма „Кинтекс“ Александър Михайлов, който бе уволнен преди два месеца от Нинова.

Михайлов представи справка от МВнР, получена по закона за достъп до информация, според която от началото на войната в Украйна за четири месеца към пограничното с Украйна полско летище Жешов са излетели 60 самолета с българско оръжие.

„Това означава, че за четири месеца през ден са изнасяни по 70 тона българско оръжие“, обясни Михайлов.

„Твърдя, че с нейния подпис са изнесени огромни количества оръжие за Украйна, като всички по веригата са знаели за това“, каза още той.

Михайлов обясни, че разполага с данни само за доставки през полското летище Жешов, но е било изнасяно оръжие за Украйна през други полски летища, а също и през Румъния и Словакия. Преди войната в Украйна не е имало износ на българско оръжие за Полша, твърди още Михайлов.

От преди  месец и половина обаче Нинова блокирала разглеждането на заявления за износ от комисията за експортен контрол. Така били натрупани над 200 заявления за над 1 млрд. евро. „Ако още три месеца продължи партийното надлъгване, ще бъде унищожена цялата оръжейна индустрия“, каза бившият шеф на „Кинтекс“ и призова служебният кабинет „да развърже този възел“.

Очаквайте подробности

Предишна статияСЗО: Седмичните случаи на COVID-19 намаляха с 9%, но смъртните случаи остават стабилни
Следваща статияКитай започва най-големите военни маневри в историята си около Тайван след посещението на Пелоси

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук