Начало НОВИНИ Китай започва най-големите военни маневри в историята си около Тайван след посещението...

Китай започва най-големите военни маневри в историята си около Тайван след посещението на Пелоси

0

Китай изстреля балистични ракети и разположи бойни самолети и военни кораби около Тайван в четвъртък, 4 август, в първия ден от най-важните си военни учения от десетилетия срещу острова, в знак на протест срещу посещението на председателя на Камарата на представителите – Нанси Пелоси.

Въпреки предупрежденията на Пекин, който смята Тайван за част от своята територия, Пелоси, втора в линията за наследяване на президента, направи светкавично посещение в Тайпе, в което увери, че Съединените щати „няма да изоставят“ Тайван.

Китай разглежда посещението като провокация и обеща да накаже онези, които са обидили нацията. Поради тази причина държавата обяви военни учения във водите около Тайван, които включват едни от най-натоварените морски пътища в света.

Ученията, които започнаха в четвъртък на обяд, включваха „обстрел с конвенционални ракети“ във водите край източните брегове на Тайван, каза Ши И, говорител на китайската армия. „Всички ракети поразиха целта точно“, добави полковник Ши.

От своя страна тайванското министерство на отбраната потвърди, че китайската армия е изстреляла „11 балистични ракети тип Dongfeng“ „между 13:56 и 16:00 часа във водите на север, юг и изток от Тайван“.

Те са „ирационални действия, които подкопават регионалния мир“, осъди министерството, което не уточни дали снарядите са прелетели над острова.

В Пингтан, китайски остров, разположен близо до района на ученията, журналисти от AFP видяха няколко неидентифицирани снаряда да се издигат в небето, последвани от следа от бял дим.

В този район, най-близкият до Тайван, репортерите също видяха пет военни хеликоптера да летят ниско близо до туристическо място. Китайските военни учения трябва да приключат в неделя.

Според китайския вестник Global Times, който цитира военни анализатори, тези операции са с „безпрецедентен“ мащаб, тъй като ракетите ще прелетят над Тайван за първи път.

Пекин защити ученията, както и други маневри през последните дни, като ги определи като „справедливи и необходими“ и обвини САЩ и техните съюзници за ескалацията.

„В настоящата битка около посещението на Пелоси в Тайван САЩ са провокаторът, а Китай е жертвата“, каза говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунинг.

Китайски военен източник каза пред АФП, че ученията се провеждат „в подготовка за реална битка“.

„Ако тайванските сили влязат в контакт с PLA (Народната освободителна армия) и случайно стрелят с оръжие, PLA ще предприеме сериозни действия и всички последствия ще бъдат на тайванската страна“, добави китайската армия.

Предишна статияБивш шеф на „Кинтекс“: Нинова е одобрила 4200 т оръжие за Украйна
Следваща статияСъединените щати обявяват национална извънредна здравна ситуация заради маймунската шарка

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук