Начало НОВИНИ Съединените щати обявяват национална извънредна здравна ситуация заради маймунската шарка

Съединените щати обявяват национална извънредна здравна ситуация заради маймунската шарка

0

Правителството на Съединените щати обяви този четвъртък, че обявява национално извънредно положение в областта на здравеопазването поради епидемията от маймунска шарка, регистрирана в страната, където вече се съобщава за хиляди инфекции, въпреки че за момента няма смъртни случаи.

„Готови сме да изведем нашия отговор на следващото ниво“, обясни министърът на здравеопазването на САЩ Ксавие Бесера в четвъртък в разговор с репортери.

Декларацията ще позволи на националните агенции достъп до средства за спешни случаи и ще улесни управлението на ваксини и лечения за болестта.

Той също така ще насърчи усилията за осведоменост и информация, които според властите са от съществено значение за ограничаване на инфекциите, които напредват бързо в страната.

„Насърчаваме всички американци да приемат сериозно маймунската шарка и да поемат отговорност, за да ни помогнат да се справим с този вирус“, добави здравният министър.

По-рано тази седмица Белият дом обяви създаването на група за реагиране, която да се справи с разпространението на маймунската шарка, след като беше критикуван, че бавно купува ваксини и лечения.

Миналата седмица здравните власти обявиха, че повече от милион ваксини срещу болестта ще бъдат предоставени на щатите през следващите дни. От тях 600 000 вече са доставени, обяви Becerra.

Освен това те очакват да получат още 150 000 дози през септември и допълнителни ваксини през октомври и ноември.

В момента страната регистрира повече от 6500 инфекции с маймунска шарка, цифра много по-висока от 4600, регистрирани миналата седмица.

Обявяването на национална извънредна ситуация също ще принуди щатите да споделят здравна информация за маймунската шарка с федералните власти, което ще ускори реакцията на извънредната ситуация, обясни директорът на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC, на английски), Рошел Валенски.

Световната здравна организация (СЗО) вече обяви международна извънредна ситуация в областта на здравеопазването поради епидемията преди две седмици, след като бяха открити повече от 16 000 случая в 75 страни, много от които европейски, и някои смъртни случаи.

Предишна статияКитай започва най-големите военни маневри в историята си около Тайван след посещението на Пелоси
Следваща статияИспания съобщава за първите 2 смъртни случая от хепатит с неизвестен произход: дете и бебе

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук