Начало НОВИНИ Израел твърди, че „не се страхува“ в лицето на напрежението около голям...

Израел твърди, че „не се страхува“ в лицето на напрежението около голям конфликт с Палестинския ислямски джихад

0

В разгара на продължаваща война между Русия и Украйна и заплахи между Китай, Съединените щати и Тайван, нов актьор се добавя към глобалното напрежение. Този петък, 5 август, Израел атакува цели на палестинската група „Ислямски джихад“ в ивицата Газа, действие, което доведе до смъртта на 15 палестинци – включително непълнолетно под 5-годишна възраст – и предизвика репресии от организацията, която отговори на атаката чрез изстрелване на няколко ракети.

Според Израел „превантивните“ бомбардировки са били насочени към убийството на номер 2 от терористичната група Тайсир ал Джабари във военна операция, наречена „Зазоряване“, и за която близкоизточната държава се е подготвяла от седмици.

Пред лицето на силните враждебни действия от страна на двете страни, израелският министър-председател Яир Лапид посочи, че страната, която той ръководи, не е заинтересована от голям конфликт с Палестинския ислямски джихад в ивицата Газа, но предупреди, че „това не поражда страх“.

„Израел няма да седи със скръстени ръце, когато има хора, които се опитват да навредят на неговите цивилни. Това правителство има политика на нулева толерантност към всеки опит за нападение от всякакъв вид от Газа на територията на Израел“, каза служителят. Междувременно палестинското правителство обвини еврейската нация за избухването на „опасна ескалация“ в региона, в конфликт от няколко години.

Точно през 2007 г. Израел блокира ивицата Газа. Оттогава той е арена на няколко войни между Израел и палестински въоръжени групи. Последният от тези конфликти се случи през 2021 г.: при него загинаха 260 палестинци и 13 израелци.

Предишна статияСАЩ наричат ​​“безотговорно“ решението на Китай да спре да сътрудничи в справянето с климатичната криза
Следваща статияТайванци след военните действия на Китай: „Тези комунисти много говорят, но нищо няма да направят“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук