Начало НОВИНИ САЩ наричат ​​“безотговорно“ решението на Китай да спре да сътрудничи в справянето...

САЩ наричат ​​“безотговорно“ решението на Китай да спре да сътрудничи в справянето с климатичната криза

0

Съединените щати определиха този петък, 5 август, като „безотговорно“ решението на Китай да спре да си сътрудничи в няколко „решаващи“ области, като борбата с климатичната криза. Координаторът по комуникациите на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби изрази съжаление, че с тази мярка Китай наказва не само САЩ, но и „целия свят“.

Той припомни, че сега „най-големият замърсяващ емитер“ отказва да си сътрудничи при прилагането на „ключови“ решения за борба с климатичната криза и че всъщност, посочи той, засяга партньори на САЩ като тихоокеанските острови, които са изправени пред покачване на морето.

От друга страна Кърби осъди санкциите, наложени от Китай срещу Пелоси и роднините й заради пътуването й до Тайван.

„Ще го повтарям отново и отново, тя имаше пълното право да отиде и в миналото говорител на долната камара беше посетил Тайван без инциденти, както и няколко членове на Конгреса, включително тази година“, каза говорителят.

Този петък Пекин повиши нивото на отмъщението си за посещението на Пелоси в Тайван с действия, които включват спиране на механизмите за сътрудничество със северноамериканската държава, санкции срещу президента на законодателния орган на САЩ и пресичането на кораби и самолети на средната линия на Пролив Формоза.

Два дни след противоречивото пътуване на политика-ветеран, Китай обяви осем мерки, включително спиране на сътрудничеството по въпроси като съдебната, климатичната криза, репатрирането на нелегални имигранти, наказателната съдебна помощ и борбата с транснационалните престъпления.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук