Начало НОВИНИ Още четири кораба със зърно напускат Украйна, докато надеждите за стабилност на...

Още четири кораба със зърно напускат Украйна, докато надеждите за стабилност на износа растат

0

Още четири кораба, превозващи зърно и слънчогледово масло, са напуснали украинските пристанища по безопасен морски коридор.

Милиони тонове зърно са блокирани в Украйна поради руски блокади, което води до недостиг и по-високи цени на храните в други страни.

Но миналата седмица първият кораб напусна украинските пристанища от февруари насам.

Последните кораби, които ще отплават, са насочени към Турция, където ще бъдат инспектирани като част от споразумението, постигнато с Русия и ООН.

След проверките два са планирани да акостират в Турция, а другите се насочват към Италия и Китай.

Друг празен кораб пристигна в Черноморск в неделя следобед, готов да бъде натоварен със зърно за износ.

Съгласно споразумение, постигнато с посредничеството на Турция и ООН миналия месец, Русия се съгласи да не насочва кораби, които преминават транзит, докато Украйна заяви, че ще насочва корабите през минирани води.

Сделката, определена за 120 дни, може да бъде подновена, ако и двете страни са съгласни.

Сложната подредба изглежда работи, поне засега.

Успехът на тази сделка, рядък дипломатически пробив в този петмесечен конфликт, е жизненоважен за Украйна – и за останалия свят.

Двадесет милиона тона зърно са блокирани в страната в резултат на блокадата, наложена от Русия на украинските пристанища. Ако сделката се осъществи, Украйна очаква да изнася до три милиона тона зърно на месец.

Украинските власти казват, че има добри признаци, че износът на зърно е безопасен, и призоваха компаниите да се върнат в пристанищата на страната. Надеждата е, че износът ще помогне за облекчаване на световната продоволствена криза, като същевременно ще донесе така необходимата чуждестранна валута.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски приветства възобновяването на износа, но каза, че опасенията за сигурността остават.

Първият кораб, който напусна Украйна миналата седмица – Razoni – отпътува от Одеса, превозвайки 27 000 тона царевица за ливанското пристанище Триполи.

Официални лица обаче казаха, че няма да акостира в Триполи в неделя, както е планирано.

Украинското посолство в Ливан каза пред агенция Ройтерс в неделя, че корабът е „забавен“, без подробности за причината или актуализирана дата на пристигане.

Съвместен координационен център, който беше създаден, за да наблюдава износа, каза, че пътуването на Razoni ще бъде пробно, като неговият опит ще бъде използван за фина настройка на процедурите за следващите пътувания.

Предишна статияДо края на август България ще заяви първото искане за плащане по Плана за възстановяване
Следваща статияСачева: По време на ГЕРБ пътищата бяха поддържани и това беше един от основните ни приоритети

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук