Начало НОВИНИ Доналд Тръмп отказва да отговаря на въпроси в разследването в Ню Йорк

Доналд Тръмп отказва да отговаря на въпроси в разследването в Ню Йорк

0

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп каза, че е отказал да отговаря на въпроси като част от разследване в Ню Йорк на бизнес практиките на семейството му.

Тръмп се появи в офиса на главния прокурор на Ню Йорк в сряда.

Държавни служители обвиняват организацията Тръмп, че е подвела властите относно стойността на своите активи, за да получи изгодни заеми и данъчни облекчения.

Тръмп отрича да е извършил нарушение и описва гражданското разследване като лов на вещици.

Един час след като беше заснет да пристига в офиса в Манхатън, където беше разпитан под клетва, Тръмп публикува изявление, в което критикува главния прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс и по-широкото разследване.

„Години работа и десетки милиони долари бяха похарчени за тази дълго кипяща сага и без резултат“, каза той. „Отказах да отговоря на въпросите, свързани с правата и привилегиите, предоставени на всеки гражданин от конституцията на Съединените щати.“

Депозирането му идва само дни след като ФБР изпълни безпрецедентна заповед за обиск в имението му във Флорида, Мар-а-Лаго, като част от отделно разследване, за което се твърди, че е свързано с боравенето му с секретни материали.

Въпреки че разследването на главния прокурор е гражданско, паралелно разследване се провежда от офиса на окръжния прокурор на Манхатън, което може да доведе до наказателни обвинения.

Правни анализатори предполагат, че Тръмп може да е отказал да отговори на въпроси в сряда, тъй като отговорите му биха могли да бъдат използвани срещу него в това наказателно разследване. Бившият президент се позова на Петата поправка, която защитава хората от това да бъдат принудени да бъдат свидетели срещу себе си в наказателно дело.

От офиса на Джеймс казаха, че показанията – правен термин, който означава свидетелски показания, които не са дадени в съда – са сред последните останали следствени процедури, които остават за извършване.

След като разследването приключи, главният прокурор може да реши да заведе дело с искане за финансови санкции срещу Тръмп или неговата компания.

Главният прокурор е искал показанията на Тръмп – и това на двете му деца, Иванка и Доналд Тръмп-младши – повече от шест месеца, докато семейството се съпротивляваше на призовките чрез съдебната система на Ню Йорк.

Адвокатите на Тръмп също се опитаха да съдят Джеймс в опит да й попречат да разпита бившия президент и децата му.

Но през февруари съдия от Върховния съд на Ню Йорк постанови, че и тримата трябва да седнат за показания. Иванка и Доналд Тръмп младши бяха разпитани по-рано този месец.

Съдията каза, че разследването е открило „изобилие от доказателства за възможни финансови измами“, което дава на главния прокурор „ясно право“ да разпита под клетва бившия президент и две от децата му, участващи в бизнеса.

Джеймс приветства решението на съдията като победа, като каза, че „справедливостта е възтържествувала“.

Разследването, което беше започнато за първи път през 2019 г., се стреми да докаже, че Тръмп и организацията на Тръмп са представили погрешно стойността на активите, за да получат изгодни заеми и данъчни облекчения. Твърди се, че предполагаемата измама е извършена преди Тръмп да встъпи в длъжност.

Предишна статияКитай: Учените откриват 35 случая на заразени с Langya Henipavirus
Следваща статияНов протест срещу евентуалното възстановяване на доставките от „Газпром“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук