Начало НОВИНИ Защо ФБР претърси имението на Доналд Тръмп, бивш президент на САЩ?

Защо ФБР претърси имението на Доналд Тръмп, бивш президент на САЩ?

0

Мар-а-Лаго, имението, което Доналд Тръмп притежава в Палм Бийч, в югоизточна Флорида, беше претърсено този понеделник от агенти на ФБР, както съобщи самият бивш президент.

„Това са мрачни времена за нашата нация, тъй като моят красив дом в Мар-а-Лаго, в Палм Бийч, сега е обсаден, нападнат и окупиран от голяма група агенти на ФБР“, написа Тръмп в изявление.

Републиканецът заяви, че „подобно нещо никога досега не се е случвало на президент на САЩ“.

Защо ФБР претърси имението на Доналд Тръмп?
ФБР ще търси официални документи в резиденцията във Флорида на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп (2017 – 2021), според The ​​New York Times, който цитира източници, близки до разследването.

Според версията на „Таймс“ – един от най-критичните вестници към бившия президент – тези документи ще включват, наред с други, секретни материали, които Тръмп би взел със себе си от Белия дом, вместо да ги достави на историческия архив, както е предвидено от закона.

Информацията на Times е подписана от Маги Хаберман, същата редакторка, която е написала книга, която публикува снимки, показващи бележки.

Изображенията са част от книгата „Confidence man: the making of Donald Trump and the breaking of America“ и са получени от автора благодарение на източници от бившата републиканска администрация.

Едно от тези изображения показва тоалетна в Белия дом, а второто показва пътуване на Тръмп в чужбина. В една от скъсаните бележки може да се прочете думата „квалифициран“, а в друга „Стефаник“, възможна препратка към републиканската конгресмена Елиз Стефаник, съюзник на Тръмп, която стана „номер три“ на партията в Камарата. Къс.

Не е ясно кой ги е написал, но според CNN почеркът им изглежда е на бившия президент.

„Кой знае какви са били тези документи? Само той и всеки, който се предполага, че ще се занимава с това знае“, каза Хаберман пред CNN в понеделник, като изясни, че освен съдържанието, което може да бъде изведено, най-важното нещо по въпроса засяга запазването на официалните документи.

Репортерът припомня, че служителите на Белия дом по време на мандата на Тръмп (2017-2021) са посочили, че вече бившият президент на САЩ е пускал документи в тоалетната.

Това не е първият път, когато Тръмп е обвинен в изтръгване на официални документи. През февруари медиите публикуваха откритието на няколко кутии с материална и работна информация, които бившият президент е имал в дома си във Флорида.

Сред документите бяха кореспонденция, изпратена му от севернокорейския лидер Ким Чен Ун по време на двустранното размразяване, която Тръмп веднъж описа като „любовни писма“, както и писмо, оставено за него в Овалния кабинет от неговия предшественик. 2009-2017).

Хаберман вече беше уверил през февруари, че Тръмп е използвал практиката да пуска хартия в тоалетната и че според персонала на Белия дом тя понякога запушва тръбите, обвинение, което бившият президент тогава смята за „категорично невярно“.

„Трябва да сте доста отчаян, за да продавате книги, ако част от вашата рекламна стратегия са снимки на хартия в чаша“, каза говорителката на Тръмп Тейлър Будович пред Axios в понеделник.

Акцията не означава непременно, че Тръмп е разследван за престъпление.

Издирваните документи може да са необходими при други разследвания, включващи членове на неговата администрация, включително разследването на нападението срещу Конгреса на 6 януари 2021 г. от стотици поддръжници на Тръмп. Но естеството на нападението, казват анализатори, предполага нещо много по-важно.

Андрю Маккейб, бивш заместник-директор на ФБР, каза пред CNN, че смята за „наистина невъобразимо“ това просто да е въпрос на извличане на документи от Националния архив. „Те трябва да имат много повече от това“, каза той.

С информация от EFE и AFP.

Предишна статияРусия инсталира система за противовъздушна отбрана в украинска ядрена централа
Следваща статияРуско-украинска война: един загинал и няколко ранени след експлозии на полуостров Крим

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук