Начало НОВИНИ Китай: Учените откриват 35 случая на заразени с Langya Henipavirus

Китай: Учените откриват 35 случая на заразени с Langya Henipavirus

0

Научно изследване разкри откриването на нов вирус от животински произход от типа хенипавирус. Според това, което съобщиха държавните медии, този патоген е локализиран в две провинции на Китай, с общо 35 инфекции, представени при хора.

Случаите са открити в Шандонг и Хенан, според официалния вестник Global Times, който цитира статия, публикувана от китайски учени в New England Journal of Medicine, едно от най-престижните медицински издания в света.

Вирусът, за който в момента няма ваксини или лечения, е открит чрез проби, взети от гърлото на пациенти, които са имали скорошен контакт с животни, и е свързан със симптоми като треска, умора, кашлица, загуба на апетит, главоболие, болки в мускулите и гадене.

Според вестника последващите изследвания разкриват, че 26 от 35-те пациенти, носители на този хенипавирус, са развили тези клинични симптоми.

Според държавния новинарски портал The Paper, хенипавирусът е една от основните възникващи причини за болести от животни към хора (процес, наречен зооноза) в Азиатско-тихоокеанския регион.

Споменатата среда показва, че плодните прилепи са преносители. Поради това те се считат за естествени гостоприемници на два известни хенипавируса: Hendra вирус (HeV) и Nipah вирус (NiV).

Световната здравна организация (СЗО) посочва, че вирусът Hendra причинява остри респираторни инфекции и енцефалит при хората. Той има приблизителна смъртност между 40 и 75%, която „може да варира в зависимост от местното епидемиологично изследване и възможностите за клинично управление“.

Към момента, според Global Times, няма доказателства за предаване от човек на човек. Междувременно предишни доклади показват, че този тип зараза също не е изключена.

„Коронавирусът няма да бъде последната заразна болест, която ще причини пандемия, тъй като новите болести ще имат все по-голямо въздействие върху ежедневието на човешката раса“, каза заместник-директорът на отделението по инфекциозна патология на болница Хуашан.

Предишна статияРуско-украинска война: един загинал и няколко ранени след експлозии на полуостров Крим
Следваща статияДоналд Тръмп отказва да отговаря на въпроси в разследването в Ню Йорк

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук