Начало БЪЛГАРИЯ ЦИК започва да приема документи за участие в изборите на 2 октомври

ЦИК започва да приема документи за участие в изборите на 2 октомври

0

От 9 ч. тази сутрин Централната избирателна комисия (ЦИК) започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции за участие в изборите за народни представители, насрочени за 2 октомври. Крайният срок за подаване на заявленията е до 17 ч. на 17 август.

За участие във вота ще бъдат допуснати само получили регистрация партии и коалиции, една партия може да участва самостоятелно или в коалиция .

На сайта на ЦИК е публикувана и банковата сметка, по която партиите и коалициите внасят  депозита от 2500 лева, той се възстановява на тези, които са получили не по-малко от едно на сто от действителните гласове на национално ниво.

Част от необходимите документи е и списък с имената, единния граждански номер и саморъчен подпис на не по-малко от 2500 избиратели, подкрепящи регистрацията. Подписът трябва де положен пред упълномощени от партията или коалицията  лица или с квалифициран електронен подпис. Всеки избирател може да участва само в един списък. ГД ГРАО ще извърши проверка на подписките.

При приемане на документите и установяване на непълноти или несъответствия ЦИК дава незабавно указания за отстраняването им в срок до три дни от съобщаването им, но не по-късно от крайния срок за регистрация – 17.08.2022 г..

Отказът за регистрация може да се обжалва пред Върховен административен съд .

Предишна статияКирил Петков: Борисов знае, че при работеща съдебна система отива в затвора
Следваща статияВесела Лечева: Президентът не се е намесвал в решенията на БСП

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук