Начало НОВИНИ Нападение над Капитолийския хълм, изнасилване, измама и други: дългият списък от разследвания...

Нападение над Капитолийския хълм, изнасилване, измама и други: дългият списък от разследвания срещу Тръмп

0

Разследването на възможни данъчни престъпления, извършени от Trump Organization, за което бившият президент трябваше да даде показания пред прокуратурата в Ню Йорк миналата сряда, не е единственият правен проблем, пред който е изправен противоречивият бивш президент на Съединените щати.

Нито пък разследването на ФБР, което претърси дома на магната миналия понеделник за секретни документи, които Тръмп може да е взел със себе си, когато е напуснал Белия дом.

Републиканският политик поддържа отворени повече от двадесет дела (граждански и наказателни) и разследвания по въпроси, свързани с неговия бизнес, за нападение над жени или за нападението над Капитолия на 6 януари 2021 г.

Ако Доналд Тръмп бъде съден по тези дела, това ще бъде първият път в историята на САЩ бивш президент да бъде изправен пред правосъдието.

Съдебни дела за атентата срещу Капитолия
Има различни причини, пред които е изправен Тръмп за събитията от 6 януари 2021 г., когато хиляди негови поддръжници нахлуха в Капитолия на САЩ, за да попречат на изборната победа на демократа Джо Байдън да бъде ратифицирана, събития, които оставиха петима убити и около 140 ранени служители.

Конгресът на САЩ разследва нападението в комисия и събира доказателства за възможното участие на Тръмп в събитието, въпреки че бившият висш представител на САЩ вероятно ще трябва да свидетелства.

За това събитие обаче той има няколко оплаквания: 10 членове на Камарата на представителите съдиха Тръмп, Руди Джулиани и две групи крайнодесни за заговор. Докато калифорнийският конгресмен Ерик Суоуел ги съди за нарушаване на федералните закони за гражданските права, наред с други обвинения.

По същия начин няколко групи от полицията на Капитолия съдиха бившия високопоставен владетел на САЩ за нараняванията, които са претърпели, физически и емоционални, този ден. Общо той има три отделни дела от служители, които твърдят, че с подстрекателските си думи и поведение Доналд Тръмп е ръководил атаката.

Той също е изправен пред съдебен процес, наложен от двама служители на столичната полиция по подобни причини.

Случаят Карол: клевета и изнасилване
Писателката Джийн Карол осъди в книга през 2019 г., че Тръмп, тогава милионер, агент по недвижими имоти, я е изнасилил в пробната на популярен магазин в Ню Йорк.

Бившият лидер на Изпълнителната власт я обвини, че си го е измислила, а писателката го съди за обезщетение и клевета. Случаят остава отворен пред Втория кръг. Ако страните не постигнат споразумение, процесът е насрочен за следващата година.

И още една агресия, в случая от страна на охранителния му екип, също има своето изискване. Шестима протестиращи го поставиха през 2015 г., заклеймявайки, че са били нападнати от бодигардове на Тръмп пред Тръмп Тауър.

Делото е висящо в щатския съд на Ню Йорк и бившият президент трябваше да свидетелства за него през октомври 2021 г.

Доналд Тръмп има проблеми дори със собственото си семейство. Неговата племенница Мери Тръмп го съди за това, че я е измамил в спор за наследство за милиони долари. Делото остава висящо в съда на щата Ню Йорк.

Освен това група анонимни обвинители заведоха колективен иск срещу семейство Тръмп и техния бизнес, твърдейки, че Тръмп са използвали марката си, за да измамят инвеститорите да плащат за безполезни бизнес възможности. Окръжният съд отхвърли опита на семейство Тръмп да наложат арбитраж по делото и сега те обжалват.

От друга страна, Фондът за правна защита на Националната асоциация за напредък на цветнокожите също съди бившия президент, кампанията на Тръмп и Републиканския национален комитет за усилията им да анулират изборите през 2020 г. Те ги обвиняват в нарушаване на избирателните права Закон и Закона за Ку Клукс Клан.

Делата срещу Тръмп също преминаха граници. През февруари 2021 г. шотландският парламент гласува да отхвърли разследване на необясними парични транзакции, извършени от шотландските голф игрища на Trump Organization.

По информация на AFP.

Предишна статияСлужебното правителство се събира, за да обсъди ключови въпроси
Следваща статияУкраинки създават TerOnlyFans и продават еротични снимки, за да подкрепят армията на страната си

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук