Начало НОВИНИ Доналд Тръмп не се противопоставя на опитите на САЩ да разпечатат заповедта...

Доналд Тръмп не се противопоставя на опитите на САЩ да разпечатат заповедта за обиск на Мар-а-Лаго

0

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп каза, че няма да се противопостави на издаването на заповедта, която позволява на агенти на ФБР да претърсят дома му в Мар-а-Лаго по-рано тази седмица.

В изявление Тръмп каза, че насърчава „незабавното му пускане“, но повтори твърдението си, че търсенето е ненужно и политически мотивирано.

Министерството на правосъдието на САЩ отправи рядко искане до съд във Флорида да разпечата заповедта.

Ако бъде разрешено, това би означавало, че документите са предоставени на обществеността.

И може да потвърди причината за претърсването в понеделник на дома на Тръмп във Флорида – нещо, което министерството на правосъдието все още не е разкрило.

Смята се, че издирването на ФБР е свързано с разследване дали бившият президент е премахнал секретни записи и чувствителни материали от Белия дом.

Според Washington Post, цитирайки анонимни източници, документите, свързани с ядрени оръжия, са били сред предметите, които агентите на ФБР са търсили в Мар-а-Лаго.

Източниците не казаха на вестника дали информацията включва американски оръжия или оръжия на друга нация.

Тръмп имаше краен срок до петък следобед, за да възрази срещу разпечатването – но не е ясно какво означава изявлението му сега за това кога документите могат да бъдат публикувани.

„Не само, че няма да се противопоставя на оповестяването на документи, свързани с неамериканското, неоправдано и ненужно нахлуване и проникване с взлом в дома ми в Палм Бийч, Флорида, Мар-а-Лаго, но отивам и крачка напред, като НАСЪРЧАВАМ незабавното публикуване на тези документи“, се казва в изявлението.

Той каза, че това се случва, въпреки че те са „изготвени от радикални леви демократи и възможни бъдещи политически опоненти, които имат силен и мощен личен интерес да го „атакуват, както го правят през последните шест години“.

По-рано главният прокурор Мерик Гарланд разкри, че лично е одобрил заповедта за обиска.

Досега министерството на правосъдието следваше обичайната си практика да мълчи по време на активно разследване – и документи като заповеди за обиск традиционно остават запечатани по време на висящо разследване.

Но Гарланд каза, че иска от съда да направи публично достъпни документи, свързани със заповедта за обиск, в обществен интерес.

Той каза, че решението му е повлияно и от публичното обявяване на претърсването на Тръмп.

„Ясният и мощен интерес на обществото да разбере какво се е случило при тези обстоятелства тежи в полза на разпечатването“, казаха адвокати от правосъдното министерство в искане, подадено във федералния съд в четвъртък.

Претърсването в понеделник беше първият път в американската история, когато домът на бивш президент е претърсен като част от криминално разследване. Тръмп и други републиканци осъдиха този ход като политически мотивиран.

Но говорейки на пресконференция в четвъртък, Гарланд защити агенти на ФБР и служители на Министерството на правосъдието.

„Няма да стоя безмълвно, когато почтеността им е несправедливо атакувана“, каза главният прокурор пред репортери.

Той също така каза, че решението за изпълнение на заповедта за обиск не е взето леко. „Когато е възможно, стандартна практика е да се търсят по-малко натрапчиви средства“, каза той.

По-рано Линдзи Халиган, адвокат на Тръмп, каза, че неговият правен екип обмисля дали да освободи заповедта, преди съдията да се произнесе. Те също обмисляха да разкрият снимки и видео от претърсването, каза тя.

Агентите на ФБР в Мар-а-Лаго са поискали камерите за видеонаблюдение да бъдат изключени, но екипът на Тръмп е отказал да се съобрази, според CBS News, американският партньор на BBC. Спорът за камерите не включваше екипа за защита на Тайните служби на Тръмп, тъй като камерите са частна собственост и се контролират, добави CBS.

Тръмп твърди в четвъртък в своята платформа Truth Social, че не е имало нужда от нападението, тъй като той каза, че адвокатите му са „сътрудничили напълно“ и „правителството можеше да има каквото искаше, ако го имахме“.

Той също така твърди, че федералните агенти са ровили в гардероба и личните вещи на бившата първа дама Мелания Тръмп.

Предишна статияТайван отговаря на Китай и организира нови военни учения след многократни заплахи
Следваща статияЦялото ръководство на БСП във Видин хвърли оставка

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук