Начало НОВИНИ ООН призова за прекратяване на военните действия около АЕЦ „Запорожие“

ООН призова за прекратяване на военните действия около АЕЦ „Запорожие“

0

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за прекратяване на военните действия около комплекса на украинската Запорожка атомна електроцентрала. Изявлението му идва докато Москва и Киев се обвиняват взаимно за подновения обстрел в навечерието на специално заседание на Съвета за сигурност на световната организация.

Русия завзе най-голямата АЕЦ в Европа през март. Централата все още работи с украински персонал, а украинската енергийна компания Енергоатом алармира, че районът е бил обстрелван пет пъти в четвъртък, включително в близост до площадката, където се съхраняват радиоактивни материали.

От Международната агенция за атомна енергия подчертаха, че са готови за мисия в Запорожие, но призоваха Русия и Украйна да си сътрудничат, за да могат инспекторите да пътуват възможно най-скоро.

“Отново заявявам, че военните действия, които имат дори най-малък потенциал да застрашат ядрената безопасност или сигурността на такава ядрена инсталация, трябва да спрат незабавно. Тези действия могат да ни доведат до сериозни последствия. МААЕ е готова да помогне за предотвратяване на такава ескалация на кризата. Това е сериозен час, тежък час и на МААЕ трябва да бъде позволено да проведе мисията си в Запорожие възможно най-скоро” заяви генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси.

Предишна статия1274 са новозаразените с COVID-19 за денонощие
Следваща статияИван Демерджиев: Ще има развитие по темата „Хемус“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук