Начало НОВИНИ Риск от ядрена „катастрофа“: Русия и Украйна се обвиняват взаимно в бомбардировката...

Риск от ядрена „катастрофа“: Русия и Украйна се обвиняват взаимно в бомбардировката на завода в Запорожие

0

Русия и Украйна се обвиниха взаимно в четвъртък, че са продължили с нови бомбардировки в района на украинската атомна електроцентрала в Запорожие, преди извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Двете воюващи държави съобщиха за пет ракетни атаки близо до зона за съхранение на радиоактивни материали в централата, най-голямата в Европа, разположена в Южна Украйна.

Операторът на украинските централи Енергоатон съобщи малко след нова руска бомбардировка в близост до един от шестте реактора на централата, която предизвика „голям дим“ и повреди „няколко сензора за радиация“.

Украинският завод в Запорожие премина под контрола на руските войски на 4 март, малко след началото на нахлуването в Украйна на 24 февруари. Украйна обвинява Русия, че е разположила войски в съоръженията на завода и че е натрупала оръжия.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова за „незабавно прекратяване“ на всички военни действия около инсталацията и предупреди, че продължаването на военните действия може да „доведе до катастрофа“.

Съединените щати защитиха идеята за създаване на демилитаризирана зона около централата.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че Русия може да предизвика инцидент, „дори по-катастрофален от Чернобил“, визирайки ядрената катастрофа през 1986 г. в Северна Украйна, когато страната все още беше част от Съветския съюз.

Предишна статияИван Демерджиев: Ще има развитие по темата „Хемус“
Следваща статия„Той експлоатира хората за пари“: обвинението на Meta chatbot към Марк Зукърбърг

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук