Начало НОВИНИ Тайван отговаря на Китай и организира нови военни учения след многократни заплахи

Тайван отговаря на Китай и организира нови военни учения след многократни заплахи

0

Тайванската армия разположи нови бойни учения този четвъртък, след като Китай, който продължава заплахите си да поеме контрол над острова, завърши най-големите си военни учения около него.

Lou Woei-jye, говорител на 8-ми армейски корпус на Тайван, каза пред AFP, че неговите сили са изстреляли снаряди и ракети като част от отбранително учение в четвъртък сутринта.

Учението, разположено в най-южната част на острова, Пингтунг, започна в 8:30 сутринта местно време и продължи един час.

Китай реагира яростно на посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван, най-високопоставеното посещение на САЩ в самоуправляващата се територия от десетилетия.

Китайската армия отговори с дни на морски и въздушни операции около Тайван, които доведоха напрежението до най-високото ниво от години. По тази линия Тайпе обвини Китай, че се е възползвал от посещението на Пелоси, за да репетира евентуално нахлуване на острова.

Тайванската милиция омаловажава военното си обучение, заявявайки, че то е планирано предварително преди това, проведено от Китай.

„Имаме две цели с маневрите, първата е да удостоверим адекватното състояние на артилерията и нейната поддръжка; а второто е да потвърдим резултатите от миналата година”, добави Лу. Тайван редовно провежда военни учения за защита срещу китайска инвазия.

Този четвъртък тайванската армия спомена, че е открила 21 китайски самолета и шест кораба, действащи в Тайванския пролив, без да уточнява дали са извършвали операции. От тях 11 самолета пресякоха средната линия, неофициална демаркация между тези две нации, която Пекин не признава.

Президентът на Тайван Цай Инг Уен благодари на войниците по време на посещение в щаба на военновъздушните сили в четвъртък. „Военната заплаха на Китай не е намаляла“, обяви той в изявление, публикувано във Фейсбук.

„Няма да ескалираме конфликта или да провокираме спорове, ние твърдо ще защитаваме нашия суверенитет и национална сигурност; а на фронтовата линия демокрация и свобода”, добави той.

Последното учение идва, след като Китай обяви края на своите учения, отбелязвайки, че неговите сили са „успешно изпълнили различни задачи“ в Тайванския пролив.

В същото съобщение Пекин посочи, че „ще продължи да провежда военно обучение и да се подготвя за война“.

В бяла книга, публикувана в сряда, 10 август, от Службата по въпросите на Тайван към Държавния съвет на Китай, авторите уверяват, че Пекин „няма да се откаже“ от използването на сила „и си запазва“ възможността да предприеме всички необходими мерки.

„Готови сме да създадем обширно пространство за мирно обединение, но няма да оставим място за сепаратистки дейности от какъвто и да е вид“, се посочва в документа.

Последният път, когато Китай публикува бяла книга за Тайван, беше през 2000 г.

Тайванското министерство на външните работи се обяви в четвъртък срещу модела „една държава, две системи“, който Пекин предлага за територията на острова.

„Цялото китайско изявление е в абсолютно противоречие със статуквото (между Китай и Тайван) и неговата реалност“, каза говорителката на министерството Джоан Оу на пресконференция.

„Китай използва посещението на… Нанси Пелоси като извинение да разруши статуквото, използва възможността и търси проблеми, опитвайки се да създаде ново нормално, за да сплаши тайванския народ“.

От своя страна Службата по въпросите на Тайван на Комунистическата партия на Китай заяви в изявление, че „бунтовническите действия (на Тайпе) са шамар в лицето и не могат да спрат историческата тенденция на обединение“ с континентален Китай.

Във Вашингтон Нанси Пелоси защити визитата си в сряда. Тя заяви, че се чувства „много горда“ от своята делегация и че Китай е използвал присъствието им като „претекст“, за да започне своите военни учения.

„Няма да позволим на Китай да изолира Тайван“, каза Пелоси пред репортери.

Предишна статия„Той експлоатира хората за пари“: обвинението на Meta chatbot към Марк Зукърбърг
Следваща статияДоналд Тръмп не се противопоставя на опитите на САЩ да разпечатат заповедта за обиск на Мар-а-Лаго

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук