Начало НОВИНИ Най-голямата протестантска църква в САЩ е разследвана за укриване на сексуално насилие

Най-голямата протестантска църква в САЩ е разследвана за укриване на сексуално насилие

0

Министерството на правосъдието на Съединените щати продължава разследване за сексуално насилие срещу Южната баптистка конвенция, най-голямото протестантско вероизповедание в страната, според самата конгрегация в изявление миналия петък.

Църковни служители казаха, че сътрудничат „напълно“ на разследванията и повториха, че съжаляват за „грешките“ от миналото.

В средата на юни енориашите на Южната баптистка конвенция одобриха създаването и разкриването на регистър на пастори, които са извършили сексуално насилие, след като научиха за доклад, който свидетелства за предишни опити да се скрият тези случаи.

Гласуването се състоя по време на годишната среща на тази църква, която се проведе южно от Лос Анджелис и на която присъстваха около 8000 души, за да се реши бъдещето на най-голямата протестантска вяра в САЩ, с почти 15 милиона членове и повече от 47 000 църкви в цялата страна.

Повечето от присъстващите дадоха зелена светлина както за публикуване на имената, свързани с жалби за злоупотреби, така и за актуализиране на този списък със случаите, които бъдат открити в бъдеще.

Решението дойде, след като независим доклад, поръчан от самата институция, беше публикуван през май, който заключава, че църковните лидери са игнорирали и дори сплашвали жертвите на малтретиране и са крили твърденията си в продължение на най-малко две десетилетия.

Разследването, проведено от компанията Guidepost Solutions, обхваща оплакванията на деца и жени срещу пастори и служители на църквите на групата от 2000 г. насам.

Както е посочено в доклада, ръководството на църквата вече е имало в ръцете си подробен списък на религиозните лица, обвинени в малтретиране, но го е запазило в тайна, докато много от тези, които фигурират в този регистър, са продължили да работят в храмове в цялата страна.

Преди това образуванието се защити, че не може да събира информация за предполагаемите злоупотреби, тъй като това може да попречи на автономията на различните църкви.

Предишна статияТалибаните откриват огън, за да разпръснат женски демонстрации
Следваща статияАвтобус с деца се обърна на АМ „Тракия“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук