Начало НОВИНИ Талибаните откриват огън, за да разпръснат женски демонстрации

Талибаните откриват огън, за да разпръснат женски демонстрации

0

Талибаните насилствено разпръснаха демонстрация на жени, настояващи за правото на работа и образование в Кабул в събота, почти година след като ислямистите поеха властта в Афганистан.

Около 40 жени скандираха „хляб, работа и свобода!“ пред Министерството на образованието. Въпреки това, пет минути след началото на марша, група талибански бойци ги разпръснаха, като изстреляха залпове във въздуха.

Демонстрантите носеха транспарант с надпис: „15 август е черен ден“, препращайки към датата на превземането на Кабул през 2021 г. от талибаните. „Справедливост, справедливост. Писна ни от невежество“, крещяха те.

Талибаните, облечени във военни униформи и въоръжени с автомати, блокираха кръстовище пред очите на гражданите и започнаха да стрелят във въздуха в продължение на няколко секунди.

След това някои протестиращи се скриха в близките магазини, но талибаните ги преследваха и ги биеха с приклади.

Демонстрациите на жени за повече права са все по-редки в столицата, особено след ареста в началото на годината на организаторите на тези концентрации.

След като взеха властта в средата на август 2021 г., ислямистките фундаменталисти постепенно подкопаха свободите, които жените спечелиха през последните 20 години, след падането на предишния им режим (1996-2001 г.).

Талибаните са наложили редица ограничения на гражданското общество, много от които имат за цел да подложат жените на тяхната фундаменталистка концепция за исляма.

В началото на май правителството публикува указ, одобрен от върховния лидер на талибаните и Афганистан Хибатула Ахундзада, който задължава жените да покриват изцяло телата и лицата си на обществени места.

Талибаните казаха, че предпочитат бурката (булото по цяла дължина, което обикновено е синьо и има мрежа, за да скрие очите); обаче те отбелязаха, че биха толерирали други видове воали.

Те също така наредиха, че е „по-добре жените да си стоят вкъщи“.

Организацията на обединените нации и правозащитните групи многократно са критикували талибанското правителство за налагането на ограниченията върху жените.

Human Rights Watch призова талибаните в четвъртък да „отменят своето ужасно и женомразко“ решение да забранят на жените да се обучават.

През последните две десетилетия афганистанските жени получиха свободи, като се върнаха в училище или кандидатстваха за работа във всички сектори.

В момента те са изтласкани от повечето обществени работни места или са получили съкращения на заплатите и заповеди да останат вкъщи.

Предишна статияНазначиха нови зам.-областни управители на Перник и Кюстендил
Следваща статияНай-голямата протестантска църква в САЩ е разследвана за укриване на сексуално насилие

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук