Начало НОВИНИ Изчезна товарен кораб с украинско зърно

Изчезна товарен кораб с украинско зърно

0

Товарният кораб Razoni, превозващ зърно от Украйна под флага на Сиера Леоне, не е предавал никакви данни за местоположението си през последните три дни и не се знае къде се намира в момента, съобщи германският вестник „Ди велт“, цитиран от БГНЕС.

Две седмици след напускането на пристанището на Украйна и неуспешната доставка на зърно не се знае към кое пристанище се е насочил сухотоварният кораб с 26 000 тона царевица на борда. Razoni не е предал информация за местоположението си, но изглежда е бил край източното крайбрежие на Кипър по време на последната връзка.

Razoni бе първият кораб с украинско зърно, който напусна Одеса по морския хуманитарен коридор след сключването на продоволствената сделка между Русия, ООН, Турция и Украйна на 22 юли в Истанбул.

Над 450 000 тона храни вече са изнесени от Украйна с 16 кораба по море, заяви Михаил Мизинцев, ръководител на Междуведомствения координационен щаб на Руската федерация за хуманитарно реагиране.

„В рамките на изпълнението на „Инициативата за взаимно разбирателство за безопасно транспортиране на зърно от пристанищата на Украйна“ от 1 август 2022 г. 16 кораба са напуснали украинските пристанища и са изнесли 453 246 тона продоволствия, включително 379 981 тона царевица, 50 301 тона брашно, 11 000 тона соя, 6000 тона слънчогледово масло, 3050 тона пшеница, 2914 тона слънчоглед“, каза Мизинцев.

Съвместният координационен център (СКЦ) в Истанбул одобри в понеделник отплаването на пет кораба с храна от украинските пристанища, посочва съобщение на центъра, цитирано от агенциите. „Съвместният координационен център разреши отплаването на 16 август на кораба „Propus“ с 9111 тона пшеница до Констанца в Румъния, на кораба „Osprey S” с 11 500 тона царевица до Искендерун в Турция, на „Ramus” с 6161 тона пшеница до Карасу в Турция, на „Brave Commander” с 23 300 тона пшеница до Джибути, на „Bonita” с 60 000 тона царевица за Инчон в Република Корея“, се казва в съобщението. Плаватените съдове ще погелят от украинските пристанища Чермороск и Южн

В понеделник центърът извърши проверки и разреши движението на три кораба от Истанбул до Черноморск – Great Arsenal, Zumrut Ana, Ocean S. Днес центърът ще провери още пет кораба на път за пристанищата на Украйна, единият от които е украински.

На 22 юли в Истанбул беше подписан пакет от документи за решаване на проблема с доставките на храни и торове за световните пазари. Едно от споразуменията регламентира процедурата за износ на зърно от черноморските пристанища, контролирани от Киев. Създаден от Русия, Турция, Украйна и ООН, четиристранният център в Истанбул инспектира корабите със зърно, за да предотврати контрабандата на оръжие и провокациите.

Предишна статияРъстът на заплатите не успява да надхвърли инфлацията през второто тримесечие
Следваща статияПървата дама на САЩ Джил Байдън е с положителна проба за COVID-19

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук