Начало БЪЛГАРИЯ От днес карантината за болни от COVID-19 е 7 дни

От днес карантината за болни от COVID-19 е 7 дни

0

От днес влизат в сила нови правила за изолация и карантина у нас. За болни и заразоносители с COVID-19 задължителната изолация се намалява от 10 на 7 дни. За всички контактни на болни и заразоносители карантината се намалява от 7 на 5 дни, гласи заповед на здравния министър Асен Меджидиев, издадена вчера. Хората, които в момента са в карантина или изолация, също ще получат изменения на предписанията си и ще подлежат на новите срокове.

Задължителната карантина няма да важи за близки контактни, които са със завършен ваксинационен курс и бустер или преболедували през последните 90 дни. Това не е изрично посочено в заповедта, но е включено като указание в доклада на главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, с който се обосновават новите мерки. Така се подразбира, че здравните власти ще изключват тези лица от кръга на контактните, когато издават предписанията за задължителна карантина.

Преболедувалите през последните 90 дни и сега са освободени от карантина, освен ако не работят с рискови хора или в рискови места по силата на наредба №2 от тази година за условията и реда за провеждане на диагностика, профилактика и контрол на COVID-19.

С друга заповед министър Меджидиев удължава с една седмица срока на мерките, които важат в цялата страна от 11 август. Според тях маските са задължителни в обществения транспорт, аптеки, болници, оптики, социални институции. Правилата почти повсеместно се пренебрегват, особено в транспорта.

Предишна статия24 партии и 7 коалиции ще участват в парламентарния вот през октомври
Следваща статияТомов допусна фиктивни лица в подписките за регистрация на партии за изборите

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук