Начало НОВИНИ Съдът в САЩ отприщи гнева си, като потвърди, че тийнейджърките не са...

Съдът в САЩ отприщи гнева си, като потвърди, че тийнейджърките не са достатъчно „зрели“ за аборт

0

Апелативният съд във Флорида потвърди решението, че 16-годишно момиче не е „достатъчно зряло“, за да направи аборт; решение, което предизвика гнева на американските законодатели.

Два месеца след като Върховният съд забрани достъпа до прекъсване на бременност в цялата страна, случаят на тийнейджърката предизвиква ново раздразнение около правата на жените в Съединените щати.

Момичето, което не е идентифицирано, каза на по-долна инстанция, че „не е готова да има бебе“, все още е на училище, няма работа и бащата на детето не може да й помогне.

Непълнолетните, които искат аборт във Флорида, се нуждаят от съгласието на поне един от родителите си. Момичето обаче е без родители, живее при роднина и има назначен настойник, сочат документи.

Непълнолетната искаше изключение от това правило, но по-долният съд реши, че тя „не е установила с ясни и убедителни доказателства, че е достатъчно зряла, за да вземе решение за прекъсване на бременността си“.

Миналия понеделник, 15-ти, Държавният апелативен съд ратифицира това решение и на практика отприщи гнева на конгресмените.

„Ако сте бесни, че съд принуждава тийнейджърка да износи бременността си до термина, след като е постановил, че тя не е достатъчно „зряла“, за да направи аборт, не сте сами. Това е отвратително“, написа в Туитър конгресменът Прамила Джаяпал, която беше откровена за собствения си аборт.

Лоис Франкел, конгресмен от Флорида, нарече решението „неприемливо“ и добави, че „това е опасен и ужасяващ пример за войната на Флорида срещу жените“.

„В кой свят 16-годишно момиче е твърде незряло, за да направи аборт, но достатъчно зряло, за да се ангажира да има и отгледа дете?“, попита демократът Джойс Бийти в туит.

Момичето каза пред съда, че в 10-та седмица на бременността нейният настойник се е съгласил за аборта, но очевидно не го е направил писмено, според документите.

След като Върховният съд отмени правото на аборт на национално ниво през юни и остави решението в ръцете на всеки щат, Флорида промени законите си, за да забрани процедурата след 15 седмици, а не 24, както преди.

Други ръководени от републиканците щати в американския юг, като Луизиана, Мисисипи, Алабама и Джорджия, почти напълно забраниха практиката или намалиха нейния период до шест седмици.

Предишна статияИнспектират АМ „Струма“
Следваща статияЕкип от МОСВ направи проверка на бившeто сметище в месността Злево над Дупница

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук