Начало БЪЛГАРИЯ Томов допусна фиктивни лица в подписките за регистрация на партии за изборите

Томов допусна фиктивни лица в подписките за регистрация на партии за изборите

0
Теоретично е възможно да се случи трагично събитие с човек, който е подписал подписка на партия. Единични случаи на починали хора има в почти всички подписки. Когато това число е твърде голямо, това е индикатор, че има нещо нередно в самата подписка.

Това каза пред БНР заместник-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов.

Преди дни той гласува против регистрацията на 3 от партиите, в чиито подписки главна дирекция ГРАО е открила повече от 50 подписи на покойници.

„Законът не предвижда санкции за представянето на подобни некоректни записи. Стои въпросът кой е подписал тези хора?“, попита Томов.

По думите му няма парламентарно представена партия, в чиято подписка да фигурира голям брой починали хора. 

“В българската изборна практика почти винаги има партии, които не са в състояние да съберат дори 2500 гласа на изборите. Възниква въпросът как намират 2500 твърди привърженици, които да подкрепят регистрацията им“, подчерта Томов.

Той заяви, че не смята за нужно парламентарно представени партии в предишно НС да подават подобни подписки в ЦИК, защото вече са доказали обществената си тежест. Според него подобно изискване трябва да има за формациите, които не са прекрачили прага от 4%. 

В контекста на предстоящия парламентарен вот Цветозар Томов прогнозира, че темата за машинното гласуване ще заеме водещо място.

Предишна статияОт днес карантината за болни от COVID-19 е 7 дни
Следваща статияПравославната църква отбелязва Успение на Св. Иван Рилски

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук