Начало БЪЛГАРИЯ Тодор Джиков: Проблемът с безводието и високите температури ще става все по-голям

Тодор Джиков: Проблемът с безводието и високите температури ще става все по-голям

0
Проблемът с безводието и високите температури ще става все по-голям. Това предупреди заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков. Той обаче увери – в министерството работели по мерки.

Джиков коментира и смяната на директора на ДФ „Земеделие“, за която стана ясно в петък. Досегашният изпълнителен директор Николай Каварджиклиев беше освободен, а на негово място беше назначен Георги Тахов.

„Това е нормално. През ДФ „Земеделие” минава огромен финансов ресурс, отговорността е голяма. Реално е всеки министър-председател да си дойде със собствения си екип“, заяви Тодор Джиков в ефира на Нова телевизия и изтъкна: „Видяхте новият директор с какво сериозно CV разполага“. 

Той обаче подчерта, че трябва да има приемственост. Джиков е категоричен, че няма риск за изплащането на компенсациите на земеделските производители. „Парите ще дойдат по сметките най-късно в края на септември“, заяви зам.-министърът.

Преди това той припомни, че вече е дошла нотификацията за помощта от над 400 милиона за борба с икономическите последствия, възникнали от войната в Украйна.

„Вкарахме я в МС. Ще направим указанията. В края на месец септември най-късно тези пари да стигнат до земеделските производители“, каза Джиков.

Той увери, че се работи върху мерки и политики, които да доведат сектора земеделие до устойчиво производство и устойчиви стопанства. „Виждате и проблемите, провокирани и от спекулата – изкупуване на ниски цени, продаване на потребителите на много високи“, посочи Тодор Джиков.

„Най-сериозният проблем, който индикирахме, е липсата на адекватен контрол при търговията на едро и дребно, както и липсата на проследяемост от производител или вносител до крайния потребител. Стартирахме вътрешноведомствена група за въвеждане на регистър на търговците по подобие на страни от Западна Европа“, обясни зам.-земеделският министър.

Той увери, че се работи за това да има нормална и обективна надценка на продуктите от производителя до крайния потребител.

Предишна статияПутин и Макрон се договориха: Експерти на МААЕ влизат в АЕЦ Запорожие
Следваща статия145 години от Шипченската епопея

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук