Начало НОВИНИ Имран Хан: Пакистанската полиция обвини бившия премиер в терористичен акт

Имран Хан: Пакистанската полиция обвини бившия премиер в терористичен акт

0

Пакистанската полиция повдигна обвинения срещу бившия премиер на страната Имран Хан по законите за борба с тероризма.

Тяхното разследване идва, след като той обвини полицията и съдебната власт в задържането и измъчването на негов близък сътрудник.

Поддръжниците на Хан се събраха пред къщата му, обещавайки да „поемат управлението“, ако той бъде арестуван. Сега обаче той получи предварителна гаранция до четвъртък.

Откакто беше свален от власт през април, Хан е яростен критик на правителството и армията на страната.

Полицията обяви обвиненията, след като играчът на крикет, превърнал се в политик, обвини властите в измъчване на негов близък помощник, който самият е задържан по обвинения за бунт.

Длъжностни лица обвиниха Хан, че е нарушил антитерористичния акт на страната, тъй като предполагаемо е отправил заплахи срещу държавни служители.

Стотици поддръжници на бившия премиер се събраха пред дома му в Исламабад, след като избухна новината за разследването, обещавайки да „превземат“ столицата, ако полицията се опита да го задържи.

Покрити със знамената на партията на Хан, те са лагерували пред портата на резиденцията му на хълм Бани Гала, скандирайки и пеейки в подкрепа на бившия лидер.

Той все още не е отговорил на последното обвинение.

Политическите съюзници на Хан предупредиха в понеделник, че арестуването на сваления лидер би било преминаване на „червена линия“.

„Ако Имран Хан бъде арестуван… ние ще превземем Исламабад“, туитира бивш министър в кабинета на Хан, Али Амин Гандапур.

Върховният съд на Исламабад одобри тридневната гаранция, но го насочи към съд за борба с тероризма, като каза, че това е подходящият форум за разглеждане на проблема.

Случаят идва в момент на повишено напрежение между правителството на Пакистан и Хан, който беше свален от власт през април с вот на недоверие.

Оттогава бившият лидер обиколи страната, за да изнесе серия от пламенни речи, призоваващи за нови избори и яростно критикуващи както правителството, така и армията.

Въпреки отстраняването си Имран Хан продължава да разчита на подкрепата на много пакистански избиратели.

Миналия месец неговата партия PTI смая съперниците си, като пое контрола над решаващо провинциално събрание в Пенджаб, побеждавайки партията PML-N в това, което се очакваше да бъде лесна победа за тях.

Мнозина видяха победата на междинните избори през юли като сигнал за продължаващата популярност на г-н Хан в избирателните урни – и предвкусване на това какво може да се случи, ако се проведат предсрочните избори, които той иска.

Харизматичният политик беше избран за министър-председател през 2018 г., но се скара с мощната армия на Пакистан към края на мандата си. След поредица от дезертьори той загуби мнозинството си в парламента.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук