Начало НОВИНИ Путин нарече „подло престъпление“ смъртта на Даря Дугина, дъщерята на „идеолога“ на...

Путин нарече „подло престъпление“ смъртта на Даря Дугина, дъщерята на „идеолога“ на Русия

0

Владимир Путин, президентът на Русия, описа в понеделник, 22 август, смъртта на Дария Дугина – дъщерята на Александър Дугин, идеологът, който подкрепя офанзивата в Украйна – при експлозията на автомобила му край Москва като „гнусно престъпление“, за което руските власти държат Украйна отговорна.

„Гнусно, жестоко престъпление сложи ранен край на живота на Дария Дугина, блестящ и талантлив човек, надарен с истинско руско сърце“, каза Путин в съболезнователно съобщение, публикувано от Кремъл и изразено до роднини на починалата млада жена.

По-рано руските служби за сигурност (ФСБ) обвиниха в понеделник украинските „спецслужби“ в убийството на дъщерята на идеолога Александър Дугин, известен с близостта си с Кремъл, предадоха информационните агенции.

„Убийството“ на Дария Дугина „е подготвено и извършено от украинските специални служби“, се казва в изявление на ФСБ, цитирано от руските агенции.

Според същия източник колата, управлявана от Дария Дугина, е била създадена от жена с украинска националност, родена през 1979 г., идентифицирана от ФСБ като Наталия Вовк, която пристигнала в Русия през юли с непълнолетната си дъщеря.

Според ФСБ, наред с други неща, тази жена е наела апартамент в сградата, в която живее Дугина, и е отишла на културен фестивал в събота, на който присъства и журналистът и политологът.

ФСБ твърди, че човекът, поставил експлозива в автомобила на Дария Дугина, по-късно е избягал в Естония.

Вече обвинена в събота от руски медии, че целта на атаката всъщност е бил Александър Дугин, Украйна отрече каквото и да е участие в неделя.

„Украйна няма абсолютно нищо общо с експлозията в събота, защото ние не сме престъпна държава“, каза съветникът на украинския президент Михайло Подоляк.

По време на експлозията Дария Дугина е шофирала близо до град Болшие Виазиоми, на около 40 км от Москва, според разследването.

Младата жена, родена през 1992 г., е „загинала на мястото“ на експлозията, се казва в съобщение на руския Следствен комитет. Детонацията е заради поставено под автомобила взривно устройство, казаха разследващи.

Следственият комитет, отговарящ за криминалните разследвания в Русия, започна разследване за „убийство“.

Александър Дугин, ултранационалистичен интелектуалец и писател, теоретик на неоевразийството, съюз между Европа и Азия, ръководен от Русия, е обект на санкции на Европейския съюз от 2014 г. след руската анексия на Крим.

През последните години Украйна забрани няколко негови книги.

Дугин, наричан от някои медии „мозъкът на Путин“, често е описван като близък до руския президент; но много наблюдатели омаловажават влиянието му в Кремъл.

По информация на AFP.

Предишна статияДобромир Живков: Нямам обяснение защо Радев не даде шанс на кабинета „Петков“
Следваща статияДаря Дугина: Обвинението в убийство на Москва е измислица, казва Украйна

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук