Начало НОВИНИ Русия обещава да действа „безпощадно“ срещу убийците на дъщерята на близък до...

Русия обещава да действа „безпощадно“ срещу убийците на дъщерята на близък до Путин идеолог

0

Ръководителят на руската дипломация Сергей Лавров увери този вторник, 23 август, че „няма да има милост“ за убийците на дъщерята на прокремълски ултранационалистически идеолог, която загина при нападение и чиито погребения събраха стотици хора в Москва.

„Това беше варварско престъпление и не може да има прошка (…) Не може да има милост за организаторите, поръчителите и изпълнителите“, каза Лавров на пресконференция.

Руските служби за сигурност обвиняват украинските тайни служби, че стоят зад атаката, но Украйна отрича да е замесена в смъртта на Даря Дугина.

Александър Дугин, поддръжник на инвазията в Украйна, който твърди, че е близък до руския президент Владимир Путин, може да е бил умишлената цел на нападението, което уби 29-годишната му дъщеря, според съобщения в медиите.

На погребението опечалени, мнозина носещи цветя, отдадоха почитта си на Дугина в зала на московския телевизионен център Останкино, където черно-бял портрет на него беше поставен върху отворения му ковчег.

Дюгин и съпругата му, облечени в черно, седяха до ковчега на дъщеря си.

„Тя умря за народа, за Русия, на фронта. Фронтът е тук”, каза Дюгин в началото на церемонията.

„Нашата империя“
„Сред първите думи, на които я научихме като дете, очевидно бяха „Русия“, „нашата сила“, „нашият народ“, „нашата империя“, каза Дугин, борейки се със сълзите.

Дугина загина миналата събота, когато бомба, поставена в колата му, избухна, докато шофираше по магистрала край Москва.

Влиятелната агенция за сигурност на Русия ФСБ заяви в понеделник, че е разкрила престъплението – само два дни след като се е случило – като е посочила украинка като нападател на Дугина.

„Не се съмнявам, че руснаците ще разгледат това. Също така не се съмнявам, че руснаците ще представят определени заключения“, каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс.

60-годишният Дугин стана известен през 90-те години на миналия век в интелектуалния хаос, възникнал след разпадането на Съветския съюз.

Той беше антикомунистически дисидент през последните години на Съветския съюз (СССР). Интелектуалецът с буйна брада и излъчване на пророк твърди, че има идеологическо влияние върху Путин.

Руският владетел става все по-враждебен към Запада и някои смятат, че Дугин носи известна отговорност за това, наричайки го „Распутин на Путин“ или „мозъците на Путин“.

Путин никога не го е подкрепял публично, но миналия понеделник Кремъл разпространи съболезнователно съобщение от президента, в което той осъди „гнусното престъпление“, което уби Дугина.

Дугина беше и медийна фигура в прокремълски телевизии като Russia Today и Tsargrad.

Предишна статияСилна буря наводни улици в Стара Загора
Следваща статияДончев: При условие, че Лукойл има достъп до по-евтин петрол, защо цената на горивата е толкова висока?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук