Начало НОВИНИ ISW: Русия забавя офанзивата в Украйна, не изпраща войници на фронта

ISW: Русия забавя офанзивата в Украйна, не изпраща войници на фронта

0

Руските сили забавят общия темп на своите настъпателни операции в Украйна. Това се посочва в дневния обзор за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обаче потвърди, че целите на Русия във войната не са се променили.

На среща с министрите на отбраната от страните членки на Шанхайската организация за сътрудничество Шойгу заяви, че руските войски съзнателно ще забавят темпото на настъпателните операции в Украйна в опит да минимизират цивилните жертви.

ISW: Русия забавя офанзивата в Украйна, не изпраща войници на фронта - 2

Шойгу също повтори, че операцията в Украйна върви по план и че руските сили ще изпълнят всички поставени цели. Думите му потвъждават оценката на ISW, че максималистичните стратегически цели на Русия в Украйна остават непроменени. Руското министерство на отбраната вече е давало подобни изявления, за да отчете темпото на операциите в Украйна.

Изявлението на Шойгу може също така да е опит на руското МО да обясни и извини незначителния напредък, който руските сили постигнаха в Украйна през последните шест седмици. Откакто на 16 юли руските сили възобновиха офанзивните операции след временна пауза, те спечелиха около 450,84 km2 нова територия – площ с приблизителните размери на Андора. За сметка на това, руските сили са загубили приблизително 45 000 км2 територия от 21 март (приблизителната дата на най-дълбокото настъпление на руските сили в Украйна) – площ, по-голяма от Дания.

Както ISW отбеляза по-рано, руските сили не са в състояние да превърнат ограничените тактически постижения в по-широки оперативни успехи и техните настъпателни операции в Източна Украйна са кулминационни. Изявлението на Шойгу вероятно е опит да се обяснят тези затруднения.

Институтът посочва и че Кремъл вероятно се опитва да предпази жителите на Москва от кампанията за набиране на военни, което може да доведе до известно социално напрежение. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече всякакви съобщения за формирането на базирания в Москва доброволчески „Собянински полк“ на 13 юли, малко след като руският опозиционен вестник „Медуза“ съобщи, че в полка в Москва е започнало набиране на трудови мигранти и жители на различни руски региони.

Biznes Online отбеляза, че всички изявления в медиите относно „Собянинския полк“ са спрели след опровержението на Песков. Тази внезапна промяна може да означава, че руската столица е прекратила набирането на кадри за „Собянинския полк“ в опит да избегне критиките на московчани.

Предишна статияДвама загинали полицаи след гонка между автобус с мигранти и патрулка в Бургас
Следваща статияПетима са задържани за катастрофата, убила двама полицаи

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук