Начало НОВИНИ Атаките срещу Запорожката атомна електроцентрала създават риск от „разпръскване на радиоактивни вещества“

Атаките срещу Запорожката атомна електроцентрала създават риск от „разпръскване на радиоактивни вещества“

0

Украйна и Русия се обвиниха отново тази събота след нови бомбардировки около атомната електроцентрала Запорожие, атаки, които предизвикаха риск от „разпръскване на радиоактивни вещества“, според украинския обществен оператор.

Запорожкият завод, най-големият в Европа, беше окупиран от руски войски през първите дни на нахлуването в Украйна, което започна на 24 февруари.

Тази събота операторът на централата Енергоатом увери, че след като е претърпял „няколко бомбардировки през последния ден“ от Русия, „инфраструктурата на станцията е повредена, има риск от пръскане на водород и пръски радиоактивни вещества, и рискът от пожар е голям.

До обяд тази събота централата „работи с риск от нарушаване на стандартите за радиационна и пожарна безопасност“, заяви Енергоатом в Telegram.

От своя страна руското министерство на отбраната заяви в изявление, че украинските сили са бомбардирали комплекса на завода през последните 24 часа с „общо 17 снаряда“ и обвиниха Киев в „ядрен тероризъм“. Въпреки това нивата на радиация в централата „остават нормални“, добави той.

В четвъртък, 25 август, централата беше напълно изключена от украинската електрическа мрежа за първи път от четири десетилетия поради „действия на нашественици“, според Енергоатом.

Украинският президент Володимир Зеленски обясни, че токът е спрян, защото Русия е бомбардирала последния действащ електропровод, свързващ централата с националната мрежа.

Централата беше включена отново миналия петък, 26 август следобед, но Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) призова за изпращане на мисия там „възможно най-скоро, за да помогне за стабилизиране на ситуацията със сигурността и възстановяване на ядрената безопасност“.

Съветникът на украинския министър на енергетиката Лана Зеркал посочи, че има инспекция на МААЕ, „насрочена за следващата седмица“.

Той обаче беше скептичен относно успеха на мисията; тъй като, въпреки официалното съгласие на Москва, руснаците „изкуствено създават всички условия, така че мисията да не може да посети централата“, каза той пред украинското радио Radio NV миналия четвъртък.

Британското министерство на отбраната предупреди, че сателитни изображения показват значително присъствие на руски части в централата, като бронетранспортьорите са на около 60 метра от един от реакторите.

Украинските власти подозират, че Москва възнамерява да пренасочи енергийните доставки от Запорожие към Кримския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г.

Съединените щати осъдиха всеки подобен опит и президентът им Джо Байдън поиска Москва да върне контрола върху централата на Киев.

Руската инвазия в Украйна – която този уикенд навлиза в седмия си месец – също предизвика глобална енергийна криза.

Предишна статияКоалиционни сделки разтресоха бургаската структура на „Промяната”
Следваща статияАмериканското разузнаване ще прецени дали Тръмп е застрашил страната

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук