Начало БЪЛГАРИЯ Коалиционни сделки разтресоха бургаската структура на „Промяната”

Коалиционни сделки разтресоха бургаската структура на „Промяната”

0

Поддържането на коалиция с невзрачни партии за съюзници започна да се отразява на вътрешната стабилност на „Продължаваме промяната”. Днес бившият депутат от формацията Димитър Ташев обяви във Фейсбук, че няма да участва на изборите. Като причина той посочи прекомерните, според него, амбиции на единия от коалиционните партньори на ПП – партията „Средна европейска класа” (СЕК).

Въпросната формация се зароди като регионална политическа сила именно в крайморския град. В краткия си досегашен живот тя се ориентираше по-скоро към националистическия спектър. През 2021 г. обаче Кирил Петков и Асен Василев я привлякоха към основаната от тях коалиция „Продължаваме промяната”. По каква причина избраха СЕК (както и другите си двама партньори – „Волт” и „Политическо движение Социалдемократи”), двамата така и не пожелаха да обяснят. Но в замяна на подкрепата си бургаската партия получи водещото място в местната листа на ПП. То беше заето от лидера й Константин Бачийски. Той получи същата ценна позиция и за предстоящите избори на 2 октомври, като така почти сигурно си гарантира място в следващия парламент.

Корените на политическата кариера на Димитър Ташев също се простират до СЕК. В миналото той е член на партийното ръководство и участва на местните избори като кандидат за общински съветник. През 2022 г. обаче вече очевидно се е ориентирал към „Промяната”, защото участва в учредяването й като партия този април. Изглежда обаче за изборите не е получил това, което е искал.

В поста си Ташев най-напред потвърждава верността си към Петков и Василев, като пише, че те са „хората, в които вярвам безусловно и притежават всички качества да постигнат голямата цел за промяна в политическата ни система”. После излага оплакването си: „Невъзможно обаче е да бъда част от листата в Бургас, тъй като тя е напълно узурпирана от коалиционен партньор с огромни лични амбиции. А амбициите на един човек не могат и не трябва да бъдат по-големи от идеята за промяна в България.” Очевидно е, че става въпрос за Бачийски, на когото е дадено да реди листата в града. Ташев не коментира отношенията си със СЕК в миналото.

Предишна статияХампарцумян: „Газпром“ не е компания, а оръжие
Следваща статияАтаките срещу Запорожката атомна електроцентрала създават риск от „разпръскване на радиоактивни вещества“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук