Начало НОВИНИ След напрежение между Китай и Тайван, САЩ изпращат 2 военни кораба в...

След напрежение между Китай и Тайван, САЩ изпращат 2 военни кораба в пролива на острова

0

Два американски военни кораба са преминали през Тайванския пролив в неделя, съобщи американският флот, в първото подобно нахлуване, откакто Китай проведе безпрецедентни военни учения около острова.

Този транзит се случва, след като напрежението около Тайванския проток нарасна този месец до максимум, невиждан от години, след посещението в Тайпе на президента на Камарата на представителите на Съединените щати Нанси Пелоси.

В изявление Военноморските сили казаха, че този ход „демонстрира ангажимента на Америка към свободен и отворен Индо-тихоокеански регион“.

След посещението на Пелоси, третият най-висок избран служител в Съединените щати, Пекин реагира с нажежен гняв, като стартира морски и въздушни учения около острова в продължение на дни.

Самоуправляващият се Тайван, дом на 23 милиона души, живее под постоянната заплаха от нашествие от страна на Китай, който претендира, че този демократично управляван остров е част от неговата територия и обещава един ден да си го върне, дори със сила, ако е необходимо.

Вашингтон дипломатически признава Пекин за Тайпе, но поддържа де факто отношения с Тайван и подкрепя правото на острова да решава бъдещето си.

За Пекин обаче това е една от неговите провинции, която все още не е обединена с останалата част от територията му след края на Гражданската война в Китай (1949 г.).

Народноосвободителната армия на Китай реагира тази неделя, като заяви, че Съединените щати са „открито преувеличили“ преминаването на кораби през пролива.

Източното оперативно командване на китайската армия „следи и предупреждава американските кораби по време на пътуването им и е наясно с всяко тяхно движение“, каза говорителят първи полковник Ши И.

„Войските на източния участък остават в повишена бойна готовност и са готови по всяко време да осуетят всяка провокация“, добави той.

Седмият флот на САЩ каза, че двата кораба от клас Ticonderoga, USS Antietam и USS Chancellorsville, са извършили „рутинни“ транзити в неделя „през води, където свободата на корабоплаването и полетите се прилагат в открито море, в съответствие с международното право“.

„Тези кораби преминават транзитно през коридор в пролива, който е извън териториалното море на която и да е страна“, казаха от флота.

„Военните на САЩ летят, плават и действат навсякъде, където международното право позволява“, добави флотът.

Тайванското министерство на отбраната потвърди в изявление преминаването на корабите по маршрут север-юг.

„По време на пътуването си на юг през Тайванския пролив, тайванските въоръжени сили наблюдават всички съответни движения в нашето въздушно и морско пространство и ситуацията е нормална“, каза той.

Вашингтон заяви, че позицията му по отношение на Тайван остава непроменена и обвинява Китай, че заплашва мира в Тайванския пролив, използвайки посещението на Пелоси като претекст за военни учения.

Китайските действия включват изстрелване на балистични ракети във води близо до Тайван, един от най-натоварените морски пътища в света.

Тайван също проведе военни учения за симулиране на отбрана срещу нахлуване с разполагането на най-модерния изтребител.

Заплахите за Тайван станаха по-ясно изразени при настоящия китайски президент Си Дзинпин.

Предишна статияПетков: Мисля, че Слави и неговите идеи трябва да останат в миналото
Следваща статияПрезидентът Радев ще разговаря с две гръцки компании за втечнен газ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук