Начало БЪЛГАРИЯ Президентът Радев ще разговаря с две гръцки компании за втечнен газ

Президентът Радев ще разговаря с две гръцки компании за втечнен газ

0

Президентът Румен Радев покани на разговор представители на  компаниите „Gastrade“ и „Копелузос Груп“, за да обсъдят възможности за увеличаване на количествата природен газ, които България ще внася чрез терминала за втечнено синьо гориво в Александруполис.

Сред темите на срещата ще бъдат възможностите за увеличаване на количествата природен газ за България, които страната ни ще получава през Гърция чрез терминала в град Александруполис, информираха от прессекретариата на президента Румен Радев. 

В началото на май с официална церемония, с участието на бившия премиер Кирил Петков, беше даден старт на строителството на терминала за втечнен природен газ край гръцкия град. 

С 20-процентен дял държавната компания „Булгартрансгаз“ е сред акционерите в терминала, който се очаква да бъде завършен през следващата година. Той ще бъде свързан с газопреносната мрежа на Гърция чрез газопровод с дължина от 28 километра. Годишният капацитет е близо 6 милиарда кубически метра синьо гориво, с което ще бъдат диверсифицирани доставките за Балканите. Сред резервиралите капацитет е и „Булгаргаз“ с 500 милиона кубически метра годишно. 

Преди седмица служебният министър на енергетиката Росен Христов заяви след заседание на Кризисния щаб в енергетиката, че са осигурени количества газ за септември, а до голяма степен и за октомври: 

„В момента фокусът е системни доставки на оптимална цена. Интерконекторът сме го взели на практика на ръчно управление. Поети са ангажименти, че ще бъде пуснат от първи октомври“.

В събота от правителствената пресслужба съобщиха, че във видеоконферентен разговор с генералния директор на дирекция „Енергетика“ в Европейската комисия Дите Юл Йоргенсен служебният вицепремиер Христо Алексиев е заявил, че българското правителство не възнамерява да води разговори за нов краткосрочен, средносрочен или дългосрочен договор с „Газпром Експорт“, а единствено разговори за получаване на количества по съществуващия договор.

Очаква се от „Газпром” да отговорят на България дали ще се върнат на масата за преговори. Според енергийния министър това трябва да се случи най-късно днес. В края на миналата седмица правителството официално влезе в контакт с руската компания.

Предишна статияСлед напрежение между Китай и Тайван, САЩ изпращат 2 военни кораба в пролива на острова
Следваща статияУбиха жена във Велинград

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук