Начало БЪЛГАРИЯ Служебният финансов министър ще представи данни за състоянието на държавния бюджет

Служебният финансов министър ще представи данни за състоянието на държавния бюджет

0

Служебният министър на финансите Росица Велкова ще представи данните за състоянието на държавния бюджет и прогноза за ефекта от високите цени на енергията и храните до 2025-та година.

Още с встъпването си в длъжност министър Велкова обяви, че министерството ще подготви „базов“ бюджет за догодина, който може да бъде изпълнен с политики от следващия кабинет.

До края на юли, докогато са последните официални данни за състоянието на държавната хазна, в нея има излишък от 1,5 млрд. лева. Промените в данъчните ставки, които бяха направени с юлската актуализация на тазгодишния бюджет, обаче все още не са дали ефект върху събираемостта. Освен това, по традиция през есента и през последните месеци на годината има по-големи разходи от хазната.

Все още се очаква първото плащане по Плана за възстановяване и устойчивост от Брюксел. Също така пред страната ни стои поемането на нов дълг, както е залегнало във финансовата рамка за настоящата година, с което би трябвало да се покрият предстоящи падежи.

Предварителната макроикономическа прогноза за следващите години е ключов документ, върху който стъпват изчисленията за Бюджета догодина. Това ще е първият анализ, който министерството прави след повишаването на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка и би трябвало да предостави актуализирани оценки за ефекта от високите цени на енергоносителите и храните.

Предишна статияПротест пред Министерския съвет срещу преговорите с „Газпром”
Следваща статияГълъб Донев: Ще се опитаме да довършим договора с „Газпром“ за доставките на газ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук