Начало НОВИНИ Напрежение в Тайван: Тайпе нарежда предупредителни изстрели поради присъствието на китайски дронове

Напрежение в Тайван: Тайпе нарежда предупредителни изстрели поради присъствието на китайски дронове

0

Тайванското правителство нареди този вторник серия от предупредителни изстрели срещу най-малко три дрона от китайски произход, съобщи Министерството на отбраната, след като установи присъствието им в близост до остров, принадлежащ на архипелага Кинмен, под ефективен контрол на Тайван, остров, който режимът на Си Дзинпин описва като „бунтовна провинция“.

Тази ситуация възникна като част от група от действия, подготвени от президентството на Цай Инг-уен, който малко преди това нареди на тайванската армия да направи „силен отговор“ на непрекъснатите провокации на Китай срещу неговия суверенитет, в допълнение към предупреждението, че страната няма да стои със скръстени ръце по отношение на чуждата сила.

„Наредих на Министерството на националната отбрана да приеме силните и необходими мерки (…) за защита на сигурността на въздушното пространство“, беше заявил Цай по време на реч пред военен персонал.

Случилото се предполага ескалация на напрежението, възникнало през последните месеци между правителствата на Тайпе и Пекин, тъй като за първи път предупредителни изстрели са били изстреляни от Тайван при обстоятелства като тези. Трябва да се отбележи, че летателният апарат не е бил повреден при инцидента и се е върнал на континента, насочвайки се към град Ксиамен.

От друга страна, тази по-конфронтационна позиция, заета от Тайван, се стреми да се справи с критиките, отправени срещу предполагаемото бездействие на Tsai Ing-wen в лицето на нарушаването на териториалното пространство на острова, увеличено в резултат на посещението на председателят на Камарата на представителите на Съединените щати Нанси Пелоси в началото на август.

Според анализите, извършени от Запада, китайските нахлувания се стремят да изяснят, че от Пекин островът продължава да присъства силно в претенциите си за суверенитет.

Предишна статияИван Шишков: За големите инфраструктурни обекти ще бъде платено
Следваща статияПутин: „Горбачов беше политик, който силно повлия на световната история“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук