Начало БЪЛГАРИЯ КЕВР реши: Природният газ за септември поскъпва с почти 19%

КЕВР реши: Природният газ за септември поскъпва с почти 19%

0

Комисията за енергийно и водно регулиране определя нова цена на природния газ от 1 септември. Синьото гориво поскъпва с близо 19%. Това е поредно увеличение на цената на газа като за последните три месеца тя е скочила общо с близо 150 на сто.

С новото увеличение на цените, газът е поскъпнал пет пъти само за последната година, а от началото на 2021 година с 1200%. Първоначално от „Булгаргаз“ поискаха увеличението да е 6 на сто, но повишиха прогнозата си два пъти, първо на увеличение със 17 на сто и сега на ръст от 19%.

Предложената от „Булгаргаз“ цена бе в размер на 353,63 лева за мегаватчас (MWh) или 180,81 евро/MWh, изчислена по фиксинга на БНБ (без акциз и ДДС). Утвърдената от КЕВР цена е в размер на 353,21 лв./MWh, почти колкото поиска „Булгаргаз“.

Така цената през септември ще надмине абсолютния рекорд от близо 298 лева през август.

Заради високата цена на синьото гориво в община Добрич, където повечето детски градини и училища са газифицирани, обмислят два варианта за справяне с високата цена, предава БНТ.

„Първо сме заложили резерва в бюджета при евентуална нужда той да бъде актуализиран. На второ място, ако България остане без газ, тогава сме коментирали дали да отидем от газови към електрически котли“, каза Йордан Йорданов, кмет на Добрич.

Заделени са в бюджета на общината допълнително 1 млн. лева за плащане на допълнителните сметки или за преминаване към алтернативно гориво.

„Мога да кажа за детските градини, че сме на стендбай да минем на ток, със директорите на училища в момента се разговаря, но има и такива, които могат и са ползвали твърдо гориво“, каза още Йордан Йорданов.

В новият държавен бюджет не са заложени допълнителни пари за подпомагане на бизнеса заради високите цени на природния газ.

Предишна статияДимитър Хаджидимитров: Сегашните цени на горивата ще се запазят и през септември
Следваща статияДНЕС: Оранжев код за опасни валежи и гръмотевични бури

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук