Начало НОВИНИ Джо Байдън: Идеологията на Тръмп застрашава демокрацията в САЩ

Джо Байдън: Идеологията на Тръмп застрашава демокрацията в САЩ

0

Поддръжниците на програмата на Доналд Тръмп „Да направим Америка отново велика“ (Maga) са заплаха за демокрацията, каза президентът Джо Байдън.

„Силите на магите са решени да върнат тази страна назад“, каза той в реч в най-гледаното време в Пенсилвания.

Висшият републиканец Кевин Маккарти даде свое собствено обръщение, като каза, че Байдън е „наранил тежко душата на Америка“.

Дуелните речи идват два месеца преди междинните избори, които ще решат баланса на силите във Вашингтон.

Президентът демократ произнесе речта си в четвъртък вечерта от Залата на независимостта във Филаделфия, където беше подписана Декларацията за независимост на САЩ. Той подбра темата на кампанията си за 2020 г. за възстановяване на „душата на Америка“.

Той каза, че не осъжда всички 74 милиона американци, които гласуваха за Тръмп преди две години. „Не всеки републиканец, дори мнозинството от републиканците, не са мага републиканци“, каза той.

„Но няма съмнение“, продължи Байдън, „че Републиканската партия днес е доминирана, движена и сплашена от Доналд Тръмп и републиканците Мага и това е заплаха за тази страна.“

Байдън каза, че поддръжниците на Тръмп смятат тълпата, която щурмува Капитолия на САЩ миналата година, като патриоти, а не като бунтовници.

„Дълго време“, продължи той, „ние си казвахме, че американската демокрация е гарантирана. Но не е. Трябва да я защитаваме. Защитаваме я. Отстояваме я. Всеки един от нас.“

В отговор Тръмп публикува защита на своя лозунг Maga и каза, че съперникът му е „заплашил Америка“.

Байдън се обърна два пъти към прекъсването, като вторият път каза: „Те имат право да бъдат възмутителни. Това е демокрация.“

Президентът, който встъпи в длъжност, обещавайки да обедини страната, наскоро изостри реториката си срещу поддръжниците на Тръмп.

Предишна статияРашков: Възможно е ПП да платят цената за поведението на някои от досегашните си коалиционни партньори.
Следваща статияСАЩ не издадоха виза на Сергей Лавров за сесията на ООН

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук