Начало НОВИНИ Китай блокира град с 20 милиона души заради ново огнище на COVID-19

Китай блокира град с 20 милиона души заради ново огнище на COVID-19

0

Китайският град Чънду, с около 20 милиона жители, ще бъде блокиран от четвъртък с цел ограничаване на ново огнище на COVID-19.

Китай е последната голяма икономика в света, която продължава да прилага така наречената стратегия „нулев COVID-19“ за изкореняване на вируса въз основа на ограничения за международни пътувания, карантини, масови тестове и строги ограничения.

Властите в Чънду публикуваха официален документ, призоваващ жителите да „останат вкъщи по принцип“ от 18:00 часа в четвъртък. 

Всяко домакинство ще може да изпраща по един човек на ден за закупуване на хранителни стоки и стоки от първа необходимост, но те трябва да са с отрицателен тест през последните 24 часа, според документа.

Между четвъртък и неделя всички жители ще бъдат тествани и властите ги помолиха да не напускат града, освен ако не е „абсолютно необходимо“.

„Настоящото състояние на контрола на епидемията е ненормално, сложно и мрачно“, се посочва в документа.

Мерките, според писмото, целят „решително да спрат разпространението на огнището и да гарантират здравето на всички граждани“.

Чънду регистрира 157 нови местни инфекции в четвъртък, от които 51 нямаха симптоми, съобщи градската управа в отделно изявление.

На други места в Китай децата в най-малко 10 града и провинции са изправени пред прекъсване на новата академична година, тъй като мерките за контрол на пандемията принуждават училищата да предприемат действия, според доклад, публикуван в четвъртък.

В Шенжен, голям граничен метрополис на Хонконг, властите обявиха установяването през нощта на нови ограничения в квартал Наншан, дом на много местни технологични гиганти, като Tencent (видео игри, интернет) и ZTE (телекомуникации).

Заведенията за развлечения като барове, кина и караоке барове са наредени да затворят, се казва в изявление на областните власти.

Жителите на Наншан също трябва да представят отрицателен PCR тест, за да влязат в своите жилищни комплекси.

Предишна статияПрезидентът на руската петролна компания Лукойл почина, след като падна от прозореца на болница
Следваща статияДемерджиев: В трафика на мигранти са замесени полицаи, текат проверки

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук