Начало НОВИНИ „Газпром“ спира доставките на газ по „Северен поток 1“ за неопределено време

„Газпром“ спира доставките на газ по „Северен поток 1“ за неопределено време

0

„Газпром“ обяви, че подаването на природен газ към балтийския газопровод „Северен поток 1“ е било напълно преустановено до отстраняване на последиците от петролен теч, установен при рутинен сервиз на преносната мрежа, съобщава “Ройтерс”.

Обяснението е, че турбината не може да работи безопасно, е спряна и компресорната станция „Портовая“, се казва в съобщението, цитирано от БТВ.

Това идва часове преди обещаното пускане на газа по газопровода, който бе затворен в сряда за поредната профилактика.

По-рано днес цената на природния газ в Нидерландия падна с 12% и достигна до 212 евро на мегаватчас, в очакване, че Русия все пак ще поднови доставките през Балтийско море.

В съобщението си „Газпром“ не даде никакъв срок, в който „Северен поток 1“ ще заработи отново.

Това е огромен удар за Европа, която почти запълни газовите си хранилища преди зимата (но не може да разчита само на тях) и която от седмици се опитва да отгатне следващите стъпки на Москва в рамките на енергийната война.

Установено е изтичане на масло от газова турбина, която помага за изпомпването на газ към връзката. Сега „Газпром“ трябва да отстрани проблема, за да може да възобнови потоците, се казва в изявление късно в петък. Няма данни колко време може да отнеме ремонтът.

„По време на рутинната техническа поддръжка на газовия компресорен агрегат Trent 60 (GCU № 24) на КС „Портовая“, извършена съвместно с представители на Siemens, беше установено изтичане на масло с примес на уплътнителна смес в клемните съединения на кабелните връзки на сензорите за скорост на ротора за ниско и средно налягане. Върху кабелния конектор на свързващата пластина BPE2, която е част от двигателя, е открито масло. Масло е открито и в областта на кабелната свръзка във външната клемна кутия на системата за автоматично управление извън шумоизолиращия корпус. Докладът за откриване на теч на масло е подписан и от представители на Siemens“, поясняват от „Газпром“. Изтичането на масло от газова турбина. Снимка: „Газпром“ Изтичането на масло от газова турбина. Снимка: „Газпром“

В Telegram компанията публикува снимка, на която се вижда изтичане на масло върху част от оборудването в компресорната станция.

Това представлява драматично изостряне на енергийната криза в Европа и се случва точно в момент, в който цените се понижават. Ако прекъсването на доставките продължи, това излага на риск домакинствата, фабриките и икономиките и отслабва позициите на Европа, която подкрепя Украйна във войната ѝ срещу Русия.

Москва обвинява наложените от Запада санкции, след като Русия изпрати войски в Украйна през февруари, че възпрепятстват рутинните операции и поддръжката на „Северен поток“. Брюксел твърди, че това е претекст и че Русия използва газа като икономическо оръжие.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков допълни опасенията в петък, като заяви, че е възможно да има още прекъсвания на доставките по „Северен поток“. По-рано Песков заяви, че „Газпром“ може да изпълни задълженията си, но че Европа е наложила „правни и технически пречки“ на компанията заради санкциите, свързани с войната в Украйна. Той заговори за кризисен сценарий.

Преди това „Газпром“ предупреди, че в станцията има само една работеща турбина, от която зависят доставките. Държавната компания не желае да приеме турбина, докарана в Германия от Канада преди седмици за техническо обслужване, като се позовава на предполагаеми формални грешки.

„Газпром“ прекъсна подаването на газ за три дни, като се оправдава с ремонтни дейности по компресорна станция. Федералното правителство на Германия пък смята, че това е претекст. Според руската държавна компания последната останала турбина в компресорната станция трябва да се обслужва на всеки 1000 работни часа. Това означава, че следващото спиране вероятно ще бъде в средата на октомври. 

Само преди ден ръководителят на руското газово дружество Алексей Милер коментира, че заради санкциите Siemens не може да извършва своите ангажименти във връзка с подръжката на газопровода. От германския гигант пък са категорични, че не поддържат компресорната станция „Портовая“ и тази дейност е в задълженията на „Газпром“. Руският президент Владимир Путин също изрази съмнения относно качеството на извършения ремонт на една от турбините, която в момента е на територията на Германия и чака „Газпром“ да я приеме и инсталира отново в компресорната санция.

Милер коментира, че има съществена промяна на енергийните пазари, породена от „крайно грешните“ решения и санкции на Запада, става ясно още от публикувана от „Газпром“ стенограма от обръщение на ръководителя на компанията по повод Деня на работещите в петролната и газовата индустрия в Русия.

От месеци Москва обвинява западните санкции за намалените доставки по „Северен поток 1“, а в Берлин отбелязват, че това е опит за шантаж, за да бъдат премахнати ограниченията за руската икономика, въведени заради войната в Украйна.

Предишна статияСАЩ не издадоха виза на Сергей Лавров за сесията на ООН
Следваща статияГеорги Георгиев: Задълженията на „Топлофикация София“ са в размер на 480 млн. лева.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук