Начало БЪЛГАРИЯ Шефката на „Гранична полиция“: Мигрантският натиск към ЕС се е увеличил с...

Шефката на „Гранична полиция“: Мигрантският натиск към ЕС се е увеличил с 86%

0
Знаехме, че натискът ще бъде голям. Такива бяха анализите и на европейските служби. Натискът за целия Европейски съюз се е увеличил с 86% спрямо миналата година. За 2021 г. над 40 хил. лица са опитали да преминат границата, към настоящия момент те вече са над 80 хиляди. Това заяви пред БНТ директорът на „Гранична полиция“ главен комисар Росица Димитрова.

„Охраната на нашата граница е национална политика. Ангажирани са не само служителите на „Гранична полиция“, но и Министерство на вътрешните работи, както и Министерски съвет“, обясни тя.

„Не мога да кажа, че не се е работило достатъчно. Колегите работят неуморно. Работи се, но основно се залага на живата сила, на командироването на хора. Това, което предприемаме като стъпки е увеличаване на щата на „Гранична полиция“, за да бъдат назначени и обучени нови служители. Обучението за граничен служител не е стандартно полицейско, там има много специфики“, поясни Димитрова.

Според нея граничните полицаи по границата са над 1000, командировани са и над 800 служители от другите структури на МВР.

„Липсата на автомобили с висока проходимост е огромен проблем. С този проблем се занимава министерството, както и с нуждата от униформи. Ротацията на колегите се извършва на две седмици, нормално е разпределението в първите дни да е по-трудно. Местата за настаняване също са малко. Охраняването на българо-турската граница е изключително трудно“, добави тя.

Шефката на „Гранична полиция“ обясни още, че от месец насам екипите по границата са смесени, за да няма съмнения за корупционни практики. Един екип се състои от служител на „Гранична полиция“ и командирован служител.

Предишна статияВойната в Украйна: Русия иска да унищожи нормалния живот на европейците, предупреждава Зеленски
Следваща статияПремиерът на РСМ пристига на работно посещение у нас

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук