Начало НОВИНИ Лиз Тръс става новият министър-председател на Обединеното кралство

Лиз Тръс става новият министър-председател на Обединеното кралство

0

Бившият британски външен министър Лиз Тръс е новият лидер на Консервативната партия и следователно ще стане чисто новият министър-председател на Обединеното кралство, след като спечели вътрешните избори на формацията, в която се състезаваше с бившия министър на икономиката, Риши Сунак.

Тръс ще замени Борис Джонсън като ръководител на изпълнителната власт този вторник, 6 септември, след като бъде приета от Елизабет II в замъка Балморал (Шотландия), където 96-годишната кралица прекарва ваканциите си.

Греъм Брейди, председател на влиятелната комисия 1922, обединяваща депутати консерватори без портфейл, обяви името на победителя на събитие, проведено в конферентния център на кралица Елизабет II близо до британския парламент в Лондон. Обявявайки победата, Брейди определи като „свободен и честен“ вътрешния процес за избор на нов лидер и посочи, че в него са участвали 82,6% от членовете на формацията. Тръс получи 81 326 гласа сред партньорите, докато Сунак получи 60 399 подкрепа.

През последните седмици Тръс и Сунак се състезаваха да получат подкрепата на 172 437 членове на формацията, които гласуваха по традиционната поща или по електронен път, след вътрешен процес сред депутатите от консерваторите.

Първоначално Елизабет II трябваше да пътува до Лондон за предаването на властта, но Бъкингамският дворец, резиденцията на кралското семейство, наскоро обяви промяната в плановете си, дължаща се, според медиите, на проблемите с мобилността на кралицата.

Веднъж в Балморал, Борис Джонсън – който подаде оставка през юли поради бунта на членове на неговото правителство в знак на протест срещу управлението му – трябва официално да представи оставката си на суверена и веднага след това Елизабет II ще се обади на Тръс, за да я помоли да състави Правителство. След този конституционен акт на строгост новият министър-председател ще пътува до Лондон, за да назначи членовете на своя изпълнителен директор в официалната резиденция на Даунинг стрийт 10.

Предишна статияМасово убийство в Канада, 10 убити и 15 ранени
Следваща статияЗеметресение с магнитуд 6,8 уби най-малко 50 души в централен Китай

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук