Начало НОВИНИ Русия няма да възобнови доставките на газ за Европа, докато санкциите не...

Русия няма да възобнови доставките на газ за Европа, докато санкциите не бъдат премахнати

0

Русия потвърди, че няма да възобнови доставките на газ за Европа през газопровода „Северен поток“. По този начин страната затваря за неопределено време един от основните газови кранове към европейската територия.

Държавата, управлявана от Владимир Путин, даде да се разбере, че няма да отвори отново, докато Европейският съюз не отмени санкциите, които наложи на Русия след нахлуването й в Украйна.

От петък, 2 септември, Русия преустанови за неопределено време доставките на газ за Европа през „Северен поток“ заради предполагаемо изтичане на петрол и така удвои пулса със Стария континент преди зимата. Това възниква, когато Западът насърчава мерки за ограничаване на цените на руския петрол и газ, съобщава порталът Público.es.

Дмитрий Песков, говорител на Владимир Путин, увери в понеделник, че проблемите с изпомпването са възникнали поради санкции, наложени на Русия и срещу редица компании от западни държави, включително Германия и Обединеното кралство. „Няма други причини, които да генерират проблеми с изпомпването“, каза той.

Песков посочи още, че само една неизправна турбина остава работеща и това води до спиране на изпомпването. Освен това той призова ЕС да отмени санкциите. „Като се има предвид, че санкциите се запазват, че създават абсолютен правен и практически безпорядък във всичко, свързано с техническото обслужване на цялото оборудване и съоръжения, засега остава да се вярва, че това е единствената турбина“, каза той.

От края на юли газопроводът работи с 20% от капацитета си, което се равнява на транспортирането на 33 милиона кубически метра на ден за Европа. Това обаче може да помогне за запълването на газовите запаси на континента.

Досега газът стига до Европа през Украйна, но също в редуциран вид поради руската военна операция в тази страна, с 44 милиона кубически метра.

Предишна статияЖозеп Борел: Страните от ЕС нямат достатъчно оръжия
Следваща статияВладимир Путин става свидетел на големи военни маневри с китайски сили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук