Начало НОВИНИ Лиз Тръс се представя на кралица Елизабет II като новия британски министър-председател

Лиз Тръс се представя на кралица Елизабет II като новия британски министър-председател

0

Консервативният политик Лиз Тръс стана новият министър-председател на Обединеното кралство във вторник, 6 септември, третата жена, която заема тази позиция, след като получи официалната поръчка от кралица Елизабет II в замъка Балморал в Шотландия.

В официален акт, известен като „целуване на ръце“ — въпреки че практиката е ограничена до поклон или ръкостискане —, на който Бъкингамският дворец пусна снимка, монархът поиска от Тръс да състави ново правителство.

Минути след 12:00 местно време досегашният външен министър пристигна в замъка Балморал, където за първи път в управлението си Елизабет II назначи нов правителствен ръководител.

В самостоятелната среща между кралицата и Тръс, точно навременна, както е в случая с политическите традиции на Обединеното кралство, Елизабет II поиска от кандидата да сформира нова администрация, на което отговорът обикновено е просто „да“.

„Кралицата прие (…) Елизабет Тръс на аудиенция и я помоли да сформира нова администрация. Тръс прие предложението на Нейно Величество и й целуна ръцете при назначаването й за министър-председател“, се казва в изявление на Бъкингамския дворец.

Малко преди това бившият министър-председател Борис Джонсън подаде официалната си оставка на монарха, след като на 7 юли обяви намерението си да подаде оставка.

Тръс надделя на първичните избори, проведени през август в рамките на Консервативната партия, за да избере нов лидер, който автоматично поема ръководството на изпълнителната власт благодарение на парламентарното си мнозинство.

Снимката, публикувана от Бъкингамския дворец, показва усмихнат монарх, подпомаган от бастун, докато се ръкува с лидера на торите.

Събитието се проведе в шотландската резиденция на кралския дом поради проблемите с мобилността, които страда Елизабет II, според двореца.

След срещата Тръс ще замине за Лондон, където ще произнесе първата си реч като правителствен ръководител пред вратите на резиденцията си на Даунинг стрийт.

Впоследствие се очаква съставът на нейния изпълнителен директор да бъде известен, като настоящият министър на бизнеса Куаси Квартенг е големият фаворит да заеме портфолиото на икономиката и следователно неофициалната титла „номер две“ в кабинета.

Предишна статияУнгария заплашва да блокира удължаване на санкциите на ЕС срещу Русия
Следваща статияЕС планира таван на цената на руския газ въпреки заплахата на Путин

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук