Начало НОВИНИ Владимир Путин: „Мръзни, мръзни, вълча опашка“

Владимир Путин: „Мръзни, мръзни, вълча опашка“

0

Руският президент Владимир Путин настоя, че Кремъл възнамерява да изпълнява ангажиментите си, но ако някой се опита да му наложи волята си извън придобитите договори, той предупреди, че ще отговори като в известната и популярна руска приказка за лисицата и вълка, в която първият кани втория да лови риба, като пъха опашката си в дупка в реката и накрая го хваща замръзнал заради наивност. „Мръзни, мръзни, вълча опашка!“, рецитира той, намеквайки за европейците.

Заплахата идва точно когато Г-7 и Европейският съюз обмислят различни мерки за противодействие на повишаването на цените на руския газ, които надхвърлят 3000 евро за хиляда кубически метра.

Руският лидер не се поколеба да определи като „глупост“ инициативата за ограничаване на цената на газа, доставян от държавния консорциум „Газпром“, твърдейки, че това „ще доведе само до повишаване на цените“.

Путин обвини за драматичното покачване на цените на петрола собствените европейски клиенти на Газпром, които предложиха дългосрочни договори с фиксирана цена, когато курсът беше 300 долара, но Европа избра да плати в брой.

Той припомни, че в продължение на десетилетия ЕС е имал „конкурентно предимство“ благодарение на руските въглеводороди, тъй като те са много по-изгодни от американския втечнен природен газ.

Той отрече Кремъл да използва енергията като оръжие срещу Европа, която обвини, че е изпаднала в задънена улица заради санкциите, приети от руската военна кампания в Украйна.

Миналия петък Русия спря за неопределено време притока към Европа през газопровода „Северен поток“, който свързва Русия с Германия през Балтийско море, след твърдение за теч на петрол в единствената все още работеща турбина в компресорната станция Портовая в региона. Ленинград.

Путин обаче обясни, че работата по поддръжката и ремонта на турбините се регулира от законодателството на Обединеното кралство, един от основните защитници на санкциите срещу Русия.

„Не, не е оръжие, те самите са притиснати в ъгъла от санкциите“, подчерта той.

Той също така каза, че е готов да рестартира „Северен поток 2“ „утре“, но този тръбопровод също е санкциониран още преди началото на военните действия в Украйна.

И подчерта, че Русия „няма проблеми“ да изнася своите въглеводороди, тъй като „търсенето на световните пазари е много високо“ и даде за пример Китай, чиято икономика расте според енергийните нужди, според шефа на Кремъл.

Путин също защити решението си за военна намеса в Украйна, действие, което той смяташе за подкрепено от прецедента, създаден с Косово, тъй като, твърди той, през 2008 г. международният трибунал на ООН защити правото на самоопределение на регион над сръбското централно правителство.

Путин беше ядосан от факта, че само 60 000 от двата милиона тона изнесени украински зърнени култури са били предназначени за „най-бедните страни“. „Почти всичко отива в Европа. Само 2 от 87 кораба отиват в бедни страни“, каза той.

Предишна статияКралица Елизабет II почина на 96-годишна възраст в резиденцията си в Балморал
Следваща статияВойна в Украйна: САЩ одобряват помощ от 2,6 милиарда долара за Украйна и съюзниците

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук