Начало НОВИНИ Зеленски приветства „добрите новини“ за отвоюването на селища от Русия

Зеленски приветства „добрите новини“ за отвоюването на селища от Русия

0

Украинският президент Зеленски каза, че има „добри новини“, твърдейки, че е отвоювал няколко селища от Русия.

В продължение на дни се носят слухове за възможен пробив в района на източен Харков, но без информация от украински официални лица.

Зеленски отказа да назове кои места са били превзети, като каза следното за тях: „не е моментът да ги назовавам“.

Отделно американски служители заявиха, че Украйна постига „бавен, но значим напредък“ срещу руските сили.

Говорейки в своето нощно видео обръщение към украинците, президентът Зеленски каза, че има „добри новини“ за слуховете за успеха на украинските войски.

„Мисля, че всеки гражданин се гордее с нашите войници“, каза той, назовавайки конкретни военни части и аплодирайки тяхната смелост в битка.

Но той добави: „Сега не е моментът да назоваваме населените места, в които се връща украинският флаг“.

Украйна затегна оперативната си сигурност през последните седмици, споделяйки малко подробности за широко очаквана контраофанзива на изток и юг.

Украинските войници започнаха офанзива югоизточно от Харков, към източния район на Донецк, над който Русия поддържа значителен военен контрол от началото на войната преди шест месеца.

Някои доклади предполагат, че украинските сили може да са на няколко десетки километра от град Изюм, важно звено във веригата за военни доставки на Русия.

Президентът Зеленски също каза в сряда, че националният бюджет на Украйна през следващата година ще бъде този на страна във война – с повече от един трилион гривни, похарчени за отбрана.

Но той обеща ключови социални разпоредби като пенсиите да бъдат запазени.

Въпреки това „необходимо е да се намалят максимално всички некритични разходи“, предупреди той – „всичко, което не помага на отбраната, не помага на икономическото развитие на страната, социалното и културно осигуряване на нашия народ“.

Отделно, наблюдатели на САЩ и ООН изразиха безпокойство относно съдбата на цивилните в Украйна, докато войната продължава.

Високопоставен служител на ООН по правата на човека каза, че организацията е загрижена за разселването на хора в Украйна – и особено за съдбата на децата.

„Има достоверни твърдения за принудителни трансфери на непридружени деца в окупираната от Русия територия или в самата Руска федерация“, предупреди Илзе Брандс Кехрис, помощник генерален секретар по правата на човека.

Предишна статияФБР откри поверителни документи за ядрени оръжия от друга държава в дома на Тръмп
Следваща статияЧестваме Рождество на Пресвета Богородица

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук