Начало НОВИНИ ФБР откри поверителни документи за ядрени оръжия от друга държава в дома...

ФБР откри поверителни документи за ядрени оръжия от друга държава в дома на Тръмп

0

ФБР установи по време на претърсването на къщата, че бившият президент Доналд Тръмп има документ във Флорида, който описва военната защита на чуждо правителство, включително ядрените му способности, публикува The Washington Post в сряда.

Документът е намерен в регистъра на резиденцията и частния клуб на бившия републикански президент на Мар-А-Лаго, в Палм Бийч, в центъра на атлантическото крайбрежие на Флорида, през август тази година, пише вестникът, цитирайки запознати като източници.

За вестника тази констатация потвърждава опасенията, които съществуват в американското разузнаване относно секретните материали, за които се предполага, че са били укрити в собствеността на Тръмп.

Някои от конфискуваните документи описват свръхсекретни операции на САЩ, толкова строго пазени, че много висши служители по националната сигурност дори не знаят за тях.

Само президентът, някои членове на кабинета му или служител, близък до този орган, може да упълномощи други правителствени сървъри за достъп до подробностите за тези тайни програми, според хора, запознати с регистъра, които говорят при условие за анонимност.

Документи за подобни строго секретни операции изискват специални разрешения за достъп до тях и някои от тях са достъпни само за група хора, тъй като се пазят под ключ, почти винаги в сигурно разделено информационно съоръжение и с контролен служител, назначен да внимателно следете местоположението си.

Но тези документи са били съхранявани в Мар-А-Лаго, „при несигурна сигурност повече от 18 месеца“, след като Тръмп напусна Белия дом, подчертава The Washington Post.

След месеци на опити, според документи на правителствения съд, ФБР възстанови повече от 300 класифицирани документа от Mar-A-Lago тази година: 184 в комплект от 15 кутии, изпратени до Националната администрация за архиви и досиета през януари, още 38 доставени от адвокат на Тръмп пред следователите през юни и повече от 100 допълнителни документа, открити при одобрено от съда претърсване на 8 август миналата година.

Именно в тази последна партида са възстановени правителствени тайни, казаха хора, запознати с въпроса, като беше открита информацията за готовността на чуждо правителство за ядрена отбрана.

Източниците не идентифицираха въпросното чуждестранно правителство, не казаха къде е открит документът в Мар-А-Лаго, нито предложиха допълнителни подробности за едно от най-чувствителните разследвания на националната сигурност, провеждани някога от Министерството на правосъдието.

Washington Post припомни, че по-рано съобщи, че агентите на ФБР, които са претърсили дома на Тръмп, са търсили отчасти секретни документи, свързани с ядрени оръжия.

След като информацията беше публикувана, Тръмп я сравни в социалните медии с поредица от предишни правителствени разследвания на поведението му.

„Проблемът с ядрените оръжия е измама, точно както Русия беше измама, двата импийчмънта бяха измама, разследването на Мюлер беше измама и много други. Замесени са същите мърляви хора“, написа той, като по-късно предположи, че агентите на ФБР може да са оставили след себе си доказателства срещу него.

Администрацията на Съединените щати многократно е изисквала от Тръмп да ги предаде, ако е взел секретни документи от Белия дом, но обкръжението на бившия президент реагира уклончиво.

С информация от EFE и AFP.

Предишна статияЕС планира таван на цената на руския газ въпреки заплахата на Путин
Следваща статияЗеленски приветства „добрите новини“ за отвоюването на селища от Русия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук