Начало БЪЛГАРИЯ Честваме Рождество на Пресвета Богородица

Честваме Рождество на Пресвета Богородица

0

Рождество на Пресвета Богородица, също Рождество БогородичноМалка Богородица или Рожен е църковен празник, посветен на рождението на Богородица.

В календара на Българска православна църква празника се отбелязва всяка година на 8 септември, в календара на Македонската православна църква и другите източноправославни църкви по стария календар празникът се чества на 21 септември.

Рождество Богородично е един от трите големи празника в източноправославния календар посветени на Богородица, празникът също е и сред 12-те най-големи религиозни празника в календара на църквата.

Според българските традиции Рождество на Пресвета Богородица се отбелязва предимно от жени, за да им помага Богородица в беда или тежка работа. Малка Богородица е един най-предпочитаните празници, на който се провеждат ежегодни събори из цяла България.  Редица църкви и манастири празнуват патронен празник именно на този ден.

Според обичаите стопанката на дома приготвя празнична пита.Тя не трябва да шие и тъче,за да не се разболеят децата в дома.

Предишна статияЗеленски приветства „добрите новини“ за отвоюването на селища от Русия
Следваща статияСъдът поряза мераците на кмета на Царево за залива Корал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук